22 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАБиткоинот мора да биде над 80.000 долари за рударењето да остане профитабилно...

Биткоинот мора да биде над 80.000 долари за рударењето да остане профитабилно по преполовувањето

Преполовувањето на биткоинот е пресвртница што се случува на секои 210.000 блокови или приближно на секои четири години. Настанот на преполовување ја намалува блок наградата заработена од рударите на половина.

Покрај индиректното влијание врз цената на биткоинот, настанот на преполовување значително влијае на однесувањето на рударите, бидејќи трошоците за рударство се удвојуваат за да се заработи иста количина на БТК.

По преполовувањето во мај 2020 година, трошоците на рударите да продолжат со профитабилно рударство се искачија над 30.000 долари, но цената на БТК, исто така, се искачи на новото највисоко ниво на сите времиња од 69.000 долари во истиот циклус.

Просечната цена на рударството на Биткоин заклучно со 6 април е 49.902 долари, а цената на БТК е над 70.000 долари во моментот на пишување. По преполовувањето на 20 април, просечните трошоци за рударство ќе се искачат над 80.000 долари, а за рударите да продолжат да работат профитабилно, цената на БТК мора да биде повисока од таа цена.

Историски гледано, цените на БТК се зголемија многукратно по преполовувањето. По преполовувањето во 2012 година, цената на биткоинот порасна за околу 9.000% на 1.162 долари.

По преполовувањето во 2016 година, цената на биткоинот се зголеми за околу 4.200% на 19.800 долари, а по преполовувањето во 2020 година, цената на биткоинот се зголеми за речиси 683% на 69.000 долари.

Така, рударите останаа профитабилни и покрај стравувањата од колапс по секое преполовување. Преполовувањето на настаните исто така прави неколку машини за рударство застарени, бидејќи тие не можат да се натпреваруваат со големата побарувачка за хешинг моќ.

По секое преполовување, следува период кога цената на БТК останува под профитабилноста на цената на рударството. Овој период е обележан со неизвесност и зголемена продажба на рударски платформи, заедно со многу мали и осамени рудари кои често не успеваат.

Меѓутоа, како што расте побарувачката поради намалената понуда на пазарот, цената се зголемува и често повеќе од просечните трошоци за рударство за рударите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП