2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПет диететски намирници кои се нездрави

Пет диететски намирници кои се нездрави

Лудоста со малку маснотии од 1980-тите и 1990-тите можеби беше добронамерна, но ако ги прашате денешните здравствени работници, веројатно направи повеќе штета отколку корист.

Иако идејата беше дека намалувањето на маснотиите ќе ги намали калориите и затоа ќе го промовира губењето на тежината, сега знаеме дека не сите масти се создени еднакви.

Некои, како омега-3 масните киселини и мононезаситените масти, имаат огромни здравствени придобивки како што се намалување на воспалението и подобрување на здравјето на срцето. Дури и здравствениот профил на заситените масти е многу покомплексен отколку што некогаш верувавме. Често, со отстранување на природните масти, производителите на храна мора да ги заменат со други, помалку здрави замени, емулгатори и други состојки кои не додаваат хранливи материи.

Пред да земете закуска или диетална храна од полицата, проверете ја оваа листа на храна со малку маснотии кои не се толку здрави како што мислите.

Ниско-масен путер од кикирики

Не плашете се од маснотиите во путерот од кикирики. Според Харвард Хелт, путерот од кикирики со полномасно има ист сооднос на заситени и незаситени масти како и маслиновото масло, една од најздравите намирници за срцето. Всушност, Харвард известува дека многу студии покажале дека луѓето кои редовно јадат путер од кикирики имаат помал ризик од срцеви заболувања и дијабетес тип 2 од оние кои ретко го вклучуваат.

Мајонез

Традиционалниот мајонез го добива своето препознатливо богатство од жолчките, кои содржат по околу 5 грама маснотии. Па, како да направите сендвич намаз без нив? Одговорот не е убав. Мајонезот со ниска масленост често додава згуснувачи, како што е модифициран скроб за храна, и се потпира на масло од соја наместо јајца за мазност. Иако овие состојки не се опасни, тие не ја нудат исхраната на вистинските жолчки од јајце, кои содржат витамини како А, Б12 и Д, плус антиоксиданси како лутеин, зеаксантин и селен.

Маргарин

Има добра причина зошто маргаринот стана популарен уште од неговите славни денови во 1970-тите. Според Харвард Хелт, никогаш немало добри докази дека користењето маргарин наместо путер ги намалува шансите за срцев удар или развој на срцеви заболувања. Некои маргарини можеби имаат помалку маснотии од вистинскиот путер, но и двата се калорични, па затоа и двата се храна за умерена употреба.

Грицки со малку маснотии

Иако чипсот со малку маснотии или переците може да понудат помалку калории од нивните полномасни верзии, едно нешто не се менува: овие намирници сè уште обично се многу преработени. За да бидете паметни и здрави, проверете ги етикетите за да видите што добивате. Со малку маснотии или не, долгиот список на состојки е знак дека крцкавото задоволство не го подобрува вашето здравје.

Енергетски барови

Енергетските барови имаат таканаречен „здравствен ореол“, што го олеснува верувањето дека тие сами по себе се хранливи. Но, тоа не е секогаш случај. Енергетските барови со малку маснотии може да бидат ултра-обработени и преполни со фанки состојки.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП