21 април, 2024
ПочетнаКАРИЕРАМладите не сакаат да си ги валкаат рацете – во овој сектор...

Младите не сакаат да си ги валкаат рацете – во овој сектор се нудат плати до 50.000 денари, ама никој не се пријавува

Во последно време, сведоци сме на значителна промена во пазарот на трудот во Македонија, особено кога станува збор за занаетчиските професии.

Слично на ситуацијата во соседна Србија, каде автомеханичарите можат да заработат и до 200.000 динари месечно, така и во Македонија се забележува пораст на платите во оваа област.

Според состојбата на терен, младите во Македонија сè поретко се одлучуваат за занаетчиски професии, бидејќи претпочитаат кариери во информатичката технологија. Оваа тенденција предизвикува недостиг на квалификувани автомеханичари.

Експертите сметаат дека решението на овој проблем лежи во подобрувањето на системот за дуално образование и воведувањето на иновативни практики кои ќе ги привлечат младите кон овие професии.

Исто така, се истакнува потребата од регулирање на секторот, бидејќи значителен број на автосервиси работат нелегално, а тоа дополнително го отежнува проблемот.

Со развојот на автомобилската индустрија, работата на автомеханичарите станува сè пософистицирана и бара широк спектар на знаења, особено во областа на електрониката и дијагностиката. Ова неизбежно води кон зголемување на цените на услугите, што според многумина е неопходен чекор.

Во овој контекст, македонските автомеханичари се соочуваат со слични предизвици како и нивните колеги во Србија, со тоа што се борат за подобри услови на работа и поголемо признавање на нивната вештина и труд.

Порастот на платите е само еден од начините на кои се обидува да се реши овој проблем, но сè уште има многу што треба да се направи за да се зголеми интересот на младите за овие професии, појаснуваат експертите.

Зошто младите не сакаат да работат како автомеханичари?

Постојат неколку причини зошто младите во Македонија буквално бегаат од професијата автомеханичар. Според извештаите, многу од искусните автомеханичари заминуваат во странство поради подобри плати, додека младите не се заинтересирани за оваа професија бидејќи ја сметаат за тешка, нечиста и непрестижна.

Исто така, младите често се одлучуваат за кариери во информатичката технологија или други области кои се сметаат за повисоко статусни и со поголеми можности за заработка.

Дополнително, индустријата се соочува со проблеми како неорганизираност што го отежнува привлекувањето на нови кадри. Сепак, со зголемената употреба на автомобили и развојот на нови технологии, потребата за квалификувани автомеханичари продолжува да расте, што претставува добра можност за младите кои сакаат да се занимаат со нешто што има побарувачка и перспектива на пазарот на трудот.

Колкава е платата на автомеханичарите во Македонија?

Според најновите податоци, просечната нето плата на автомеханичарите во Македонија изнесува скоро 50.000 денари, што е значително повеќе од просечната плата во земјата.

Ова укажува на тоа дека, иако професијата може да биде физички напорна и валкана, таа сепак нуди конкурентна заработка, особено за младите кои се вешти и имаат потребни квалификации.

Никој не се пријавува на огласите

Денар на оваа тема разговараше со сопственик на автомеханичарски сервис во Скопје, кој се пожали дека со години не може да пронајде работник кој навистина сака да ја работи оваа работа.

„Со години се обидувам да најдам млад работник кој е подготвен да ги замрси рацете и да се посвети на учењето на занаетот“, вели Иван Петровски, сопственик на автосервис во Скопје.

И покрај тоа што им нудам почетна плата од 40.000 денари, без претходно искуство, само со желба да учат, додава тој, сè уште е тешко да се привлечат млади во оваа професија.

„Многумина од нив бегаат од оваа професија, барајќи попријатни работни услови или професии кои се сметаат за повисоко статусни“, посочува нашиот соговорник.

Петровски додава дека оваа ситуација не е изолиран случај, туку е дел од поголем тренд каде младите се отстрануваат од традиционалните занаети.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП