21 април, 2024
ПочетнаКАРИЕРАПлата за пракса во компании во ЕУ станува стандард?

Плата за пракса во компании во ЕУ станува стандард?

Тие често се сметаат за ништо повеќе од евтина работна сила, но тоа наскоро би можело да се промени. Европската комисија сака луѓето кои одат на пракса во една компанија да бидат платени и тоа да стане стандард во Европската унија (ЕУ). Сепак, ќе има исклучоци.

Европската комисија сака да ги подобри платите на практикантите.

„Праксата може да биде одлично прво работно искуство за младите, но овие стажирања мора да бидат квалитетни, со јасна компонента за учење, а исто така мора да бидат платени“, рече европскиот комесар за труд Николас Шмит. Комисијата го презентираше соодветниот предлог-закон.

Законот треба да спречи експлоатација на практикантите како евтина работна сила. Брисел сака да се справи и со недостигот на квалификувани работници. Според податоците на Комисијата, во 2019 година имало повеќе од три милиони практиканти во ЕУ, од кои околу половина биле неплатени.

Исклучоци во зависност од одговорноста

Треба да се можни исклучоци доколку постојат „објективни причини“ практикантите да бидат платени поинаку од другите вработени. Според информациите, тоа може да биде случај ако задачите на приправникот вклучуваат помала одговорност или помал интензитет на работа.

Исто така, треба да се осигура дека практикантската работа не е замена за редовните работни места. Компаниите треба активно да информираат и колку слободни работни места имаат, колку трае практиканството и какви се условите за работа.

Ова не е доволно за синдикатите

За Европската конфедерација на синдикати (ETUC), предложената директива не е доволно строга. Неплатеното стажирање би ги исклучило талентираните млади луѓе од работничката класа од многу занимања бидејќи тие нема да можат да си дозволат да работат бесплатно.

„Предложената директива прави малку за да се реши тој скандал“, рече Теа Жарк од ETUC.

Земјите-членки на ЕУ и Европскиот парламент сега мора да најдат заеднички јазик за предлозите и заедно да преговараат за компромис. После тоа, планираниот закон може да стапи во сила.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП