26 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАВториот квартал може да биде пресвртница за американската економија

Вториот квартал може да биде пресвртница за американската економија

Важен двигател на економскиот раст ќе обезбедат централните банки во САД со очекуваното намалување на каматните стапки, почнувајќи од мај или подоцна во вториот квартал.

Неодамнешните упатства од ФЕД сугерираат дека намалувањето на каматните стапки нема да започне рано и дека времето на намалување ќе зависи од претстојните економски податоци. Во САД, во февруари е забележано малку неочекувано забрзување на инфлацијата. Потрошувачките цени, мерени преку индексот на потрошувачките цени (CPI), на годишна основа пораснаа за 3,2 отсто, што е за 0,1 процентен поен повеќе во однос на претходниот месец јануари.

Сепак, PCE индексот на цените на личната потрошувачка, кој ФЕД го следи поблиску од индексот на CPI, во моментов е порелевантен. Индексот PCE ги мери цените што потрошувачите во САД ги плаќаат директно за стоки и услуги и е познат по неговата способност да ја долови инфлацијата (или дефлацијата) низ широк спектар на потрошувачки трошоци и да ги одразува промените во навиките за трошење. Овој индекс е особено релевантен поради неговиот фокус на инфлацијата на услугите, која директно ги оптоварува поединците или потрошувачите. Следењето на трендовите на цените на услугите е поголем предизвик, особено во периоди на висока вработеност. Токму ваквите видови цени сега се обидуваат да ги стабилизираат или контролираат централните банки со зголемување на каматните стапки.

Финансиските услови во САД се очекува да се олеснат во вториот квартал, што би можело да поттикне понатамошен економски раст веќе во првата половина од годината. Американската економија, која минатата година забележа раст од 3,1 отсто, оваа година би можела малку да забави, но без поголеми земјотреси. За тековната година се очекува да продолжи силната потрошувачка во САД, која ќе биде поттикната од силниот пазар на труд и растот на реалниот доход поради повисоките плати и умерената инфлација. Намалувањето на каматните стапки на ФЕД ќе ги намали трошоците за позајмување за малите бизниси и ќе ги олабави веќе подобрените кредитни услови, правејќи го капиталот попристапен за повеќето позајмувачи.

Ова има важни импликации за пазарите на капитал, особено пазарите на капитал, каде што вредноста на единицата на добивка може повторно да се зголеми, барем за некое време. Пониската инфлација, економскиот раст и пониските каматни стапки ги зголемуваат цените на акциите. И додека поголемиот дел од добрите вести веќе се вкалкулирани во тековните цени, а вреднувањата за некои сектори и компании се веќе доста високи, тоа не ја спречува можноста за понатамошен раст на пазарите на акции. Пазарот делумно ќе ги оцени позитивните ефекти пред тие да се појават во реалната економија.

Во САД завршува сезоната за објавување деловни резултати за изминатиот квартал. Годишниот раст на приходите бил 3,8 отсто, а профитот пораснал за 7,8 отсто. Најголем пад на добивката е забележан во индустријата за материјали, енергетика и здравствена заштита, а најголем раст на добивката е забележан во телекомуникациската и информатичката индустрија. Во еврозоната инфлацијата и економската активност продолжуваат да забавуваат. Инфлацијата во Германија во февруари беше 2,5 отсто, а во Франција 2,9 отсто. Економската активност во еврозоната се намали во февруари деветти месец по ред, а индексот на менаџери за набавка (PMI) порасна од јануарските 47,9 поени на 48,9 поени, но остана под прагот од 50 поени, што укажува на пад на активноста.

Во отсуство на геополитички ризици, пазарите во моментов се во стабилна состојба бидејќи инфлацијата се намалува, вработеноста е висока, бизнисите се профитабилни, а со падот на каматните стапки, финансиските услови ветуваат.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП