6 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПодгответе се, чоколадото ќе биде се поскапо

Подгответе се, чоколадото ќе биде се поскапо

Аналитичарите веруваат дека цената на основната чоколадна состојка би можела да има простор да ја продолжи својата рекордна серија, без знаци за значителен пад на побарувачката на хоризонтот.

Загриженоста за резервите на какао во Западна Африка, каде што се произведува околу три четвртини од светското производство, го поттикна пазарот во последниве месеци.

Во Њујорк, реперните фјучерси за какао ICE во средата изнесуваа 6.549 долари за метрички тон. Договорот, кој за прв пат надмина 6.000 долари минатиот месец, скокна за повеќе од 57% од почетокот на годината.

Нешто изненадувачки, историскиот пораст на цените сè уште не ја намали глобалната побарувачка.

„Она што би го очекувале кога имате било каков вид на земјоделска стока, би очекувале побарувачката да се намали кога ги имате овие астрономски високи цени – но тоа не го гледаме во какаото“, изјави Пол Џулс, аналитичар за стоки во Рабобанк, за CNBC.

„Можете да кажете дека една од причините што видовме дека какаото се држи прилично добро во однос на побарувачката е тоа што дефинитивно е компулсивно купување за потрошувачите, така што навистина не гледаме дека има иста динамика на побарувачка како многу други стоки“, додаде тој.

„Исто така, многу од овие процеси би имале однапред договори. Значи, тие сè уште преработуваат, тие сè уште имаат фабрики што треба да ги користат и да работат, така што не e [случај] дека тоа веднаш ќе го видиме во бројките“.

Џулс на Rabobank рече дека очекува олеснување на побарувачката во втората половина од годината, додавајќи дека моменталната слика за понудата и побарувачката е „многу, многу тесна“.

Американскиот производител на чоколади Херши, една од најголемите светски компании за производство на чоколади, минатиот месец издаде предупредување за профит поради скокот на цените на какаото. Производителот на Reese’s Peanut Butter Cups во изјавата на 8 февруари рече дека цените на какаото се очекува да го ограничат растот на заработката оваа година.

„Клучното прашање, а воедно и најтешкото, е колку може да се зголемат цените на какаото“, рече Ворен Патерсон, шеф на стратегијата за стоки во ING, во истражувачката белешка објавена на 15 февруари.

„Тие мора да одат на нивоа каде што ќе почнеме да гледаме значително намалување на побарувачката. Веќе гледаме дел од тоа, но очигледно не е доволно за да го вратиме пазарот во рамнотежа и да ја ублажиме загриженоста за затегнатоста“.

Патерсон рече дека снабдувањето со какао од Западна Африка останува „голема грижа“ меѓу учесниците на пазарот. Тоа е затоа што Брегот на Слоновата Коска се проценува дека сочинува околу 44 отсто од глобалната понуда, додека Гана има удел од приближно 14 отсто од производството, истакна тој.

„Минатата година, пообилните врнежи од вообичаените врнежи предизвикаа загриженост за влијанието што би го имале врз посевите, при што се зголемуваат случаите на заболување од црна мешунка. Обилните дождови доведоа и до проблеми со испораката на зрната какао до пристаништата“, рече Патерсон.

„Оваа година, посувите временски услови и силните ветрови на Харматан само предизвикуваат дополнителна загриженост за тоа како се развива сегашната култура.

Сушата поврзана со Ел Нињо во поголемиот дел од Југоисточна Азија, Индија, Австралија и делови од Африка поттикна пораст на цените на меките производи како какаото, шеќерот и кафето во последните месеци.

Ел Нињо е природна климатска шема која се јавува кога температурата на морето во источниот дел на Пацификот се зголемува за 0,5 степени Целзиусови над долгорочниот просек. Тоа може да го отвори патот за повеќе бури и суши.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП