21 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКлучното мерило на инфлација на ФЕД во согласност со очекувањата

Клучното мерило на инфлација на ФЕД во согласност со очекувањата

Индексот на приватната потрошувачка (PCE) во САД во јануари достигна годишен раст од 2,4 отсто, што е за 0,2 процентни поени помалку од декември и во согласност со очекувањата.

На годишно ниво се намали и стапката на инфлација поврзана со личната потрошувачка без да се земат предвид цените на енергијата и храната, кои американската централна банка најмногу ги зема предвид во својата монетарна политика.

На месечна основа, PCE се зголеми за 0,3 отсто, ги сумираше француската новинска агенција АФП денеска објавени од американското Министерство за трговија.

Стапката на инфлација поврзана со личната потрошувачка без цените на енергијата и храната е на годишно ниво пониска за 2,8 отсто или 0,1 процентен поен во однос на декември, а на месечно ниво достигна 0,4 отсто или 0,1 процентен поен повеќе во однос на декември.

Најновите податоци се добра вест за Федералните резерви, кои минатата година во борбата против високата инфлација ја подигнаа основната каматна стапка на ниво од 5,25 на 5,50 отсто, што е највисока вредност во последните 23 години. Веќе некое време ги држи на ова ниво и се очекува да почне да ги намалува наскоро со смирување на инфлацијата. Сепак, многу аналитичари оценуваат дека ќе бидат многу претпазливи.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП