21 април, 2024
ПочетнаКАРИЕРАИ од собирање мов може добро да се заработи – еве како...

И од собирање мов може добро да се заработи – еве како се движат цените

Мовот е шумски производ кој се користи во козметичката индустрија, но и за декорации и градинарство. Но, колку во Македонија може да се заработи од собирање мов и кои се предизвиците со кои се соочуваат собирачите?

Просечната цена на мовот, како што објаснуваат откупувачите со коишто разговараше Денар, изнесува 1 евро за килограм.

Но, цената не е иста за сите видови на мов, туку зависи од квалитетот, видот и сезоната на собирање, објаснуваат тие.

„Ако нема доволно мов во Србија, Бугарија, Босна, тогаш цената расте. Се извезува во странство, се користи претежно во козметичката индустрија“, објаснува еден од откупувачите.

Денар разговараше и со собирач на мов, а тоа е 50-годишниот Стојан, жител на Македонски Брод.
Тој вели дека дневно собира од 8 до 10 килограми мов, кој го продава на откупувачите.

„Мов собирам од детство, тоа е традиција кај нас. Со тоа можам да заработам некој денар, да си платам сметките, да купам храна. Не е лесна работа, треба да се оди по шумите, да се бере рачно. Но, исплатливо е. Дневно собирам околу 10 килограми мов и го продавам за 10 евра“, вели Стојан.

Според него, многу луѓе од селата се откажале од собирање мов, бидејќи не им се исплати или не можат да го поднесат напорот.

„Многумина заминаа во градовите или во странство, барајќи подобар живот. Селата се празнат, младите не сакаат да се занимаваат со оваа работа. Јас сум еден од последните собирачи на мов во Македонски Брод“, кажува тој.

Мовот е дел од македонското природно богатство, но и од културното наследство.

Собирањето мов е вековна традиција, која денес се соочува со изумирање.

Дали ќе има иднина за оваа дејност, зависи од интересот на пазарот, но и од поддршката на државата и локалната заедница.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП