21 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАiOS 18: Сите гласини и нови функции кои се очекуваат

iOS 18: Сите гласини и нови функции кои се очекуваат

2024 година може да се опише како година на вештачката интелигенција за многу брендови на телефони, како што се Samsung, Google и Apple. Токму третиот планира големи надградби за iOS 18. Досега имаше многу гласини за тоа што ќе донесе новиот iOS, но самиот Тим ​​Кук стави до знаење дека се работи за нови функции за вештачка интелигенција за платформите на Apple.

Како што пишува 9to5Mac, имаше неколку гласини за различни функции за вештачка интелигенција кои се во работа во рамките на Apple. Блумберг, од друга страна, објави дека Apple смета дека iOS 18 е едно од „најголемите надградби на iOS“ досега, предводени од голем број нови AI функции.

Марк Гурман во јули минатата година објави дека Apple создал сопствен систем со голем јазичен модел (LLM), кој се нарекува AppleGPT. Проектот користи рамка наречена Ајакс, која Apple започна да ја гради во 2022 година за да изгради различни проекти за машинско учење на заедничка основа. Ајакс ќе послужи како основа за претстојните карактеристики на AI на Apple на сите платформи.

9to5Mac најде докази за работата на Apple на новите функции за вештачка интелигенција и технологиите за големи јазични модели во iOS 17.4. Тие објавија дека Apple се потпира на ChatGPT API на OpenAI за внатрешно тестирање за да помогне во развојот на сопствени модели со вештачка интелигенција.

Еве неколку гласини за новите AI карактеристики кои наводно доаѓаат на iOS 18:

-нова верзија на Siri која е поинтелигентна и базирана на технологија на големи јазични модели, слични на платформите како ChatGPT и Gemini на Google
-нови функции за вештачка интелигенција за Apple Music кои им овозможуваат на корисниците автоматски да генерираат плејлисти
-интеграција на вештачка интелигенција во страници, воведни информации и броеви за сумирање, создавање содржина и многу повеќе
-AI функции за Xcode што можат да комплетираат блокови од код, да помогнат во тестирањето на апликациите и многу повеќе.
-надградена верзија на Spotlight пребарувањето што се напојува со генеративна вештачка интелигенција и може да извршува посложени задачи
-функција за AI велнес тренинг која е интегрирана во Apple Health и Apple Watch
-нови AI функции за апликацијата Messages што може автоматски да ги пополнува пораките, да одговара на прашања и да ги сумира дојдовните текстуални пораки.

Најавите за вештачка интелигенција на Apple ќе бидат објавени оваа година

За време на неодамнешниот повик за заработка на Apple, Тим Кук даде одреден увид во најавата за идниот производ. Според Кук, Apple троши „огромно време и напор“ на AI технологии и компанијата е „возбудена да сподели детали за работата во таа категорија подоцна оваа година“.

Исклучително ретко се случува Кук да дава ваков вид на увид во идните планови на Apple, но се чини дека го сторил тоа сега за да ги смири инвеститорите и аналитичарите загрижени дека Apple заостанува зад компаниите како OpenAI, Google и Microsoft. Дали таа најава ќе биде доволна да ги смири тие стравови до вистинското објавување на производот, останува да видиме.

Дополнително, останува прашањето која од овие гласини ќе се остварат оваа година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП