15 април, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈААпликации кои фотографираат корисници без дозвола, ако ги имате, избришете ги

Апликации кои фотографираат корисници без дозвола, ако ги имате, избришете ги

Експертите од антивирусот „ESET“ објавија нова листа на апликации за пораки за „Android“ кои ги следат корисниците и ги крадат нивните информации.

Ова се апликации од продавницата на „Google Play“ и речиси сите изгледаат како обични апликации за пораки.

Сепак, зад сцената тие активираат тројанец за пристап до далечински уред познат како „VajraSpy“ и се дел од кампањата „Patchwork APT“, со примарна цел да ги шпионираат оние што ги преземаат.

Овие апликации можат да ви ги украдат контактите, датотеките, историјата на повици и пораките, а некои дури можат да пристапат до разговорите на „WhatsApp“ или „Signal“, да снимаат телефонски повици или да видат какви известувања добивате, објави веб-страницата „PhoneArena“.

Најлошото што е откриено е тоа што можат да фотографираат корисници и да снимаат звук во околината. Тие првенствено се користат во Пакистан и Индија, но не е исклучено да се најдат и во други области. Ако случајно сте налетале на нив, прескокнете ги, а ако сте ги симнале, избришете ги.

Ова се апликациите од „Google Play Store“ кои се откриени како „тројанци“ (можеби некои од нив се исфрлени):

1. „Rafaqat“

2. „Privee Talk“

3. „MeetMe“

4. „Let’s Chat“

5. „Quick Chat“

6. „Chit Chat“

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП