22 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНајголемите економии во еврозоната имаа тежок почеток на 2024-та

Најголемите економии во еврозоната имаа тежок почеток на 2024-та

Активноста на приватниот сектор во еврозоната се намали осми месец по ред во јануари, означувајќи слаб почеток на годината по веројатната рецесија во втората половина на 2023-та година, објави „Bloomberg“.

Податоците од средата покажаа дека вкупниот индекс на менаџери за набавка на „S&P Global“ во еврозоната (PMI) се искачи на 47,9 во јануари, под 48-те прогнози на економистите. Сепак, ова е најблиску до линијата од 50 точки што го одвојува растот од контракцијата за шест месеци. Подобрувањето беше поттикнато од активноста во фабричкото производство, кое во јануари достигна највисоко ниво во последните 10 месеци, додека услужниот сектор забележа пад, спротивно на очекувањата на аналитичарите за раст.

Податоците доаѓаат една недела пред очекуваните резултати од бруто домашниот производ (БДП) за четвртиот квартал, кои најверојатно ќе покажат дека блокот од 20 нации паднал во рецесија. Иако ревизијата на претходните податоци сигнализираше дека Германија можеби избегна слична судбина, некои економисти сè уште предвидуваат дека најголемата економија во регионот повторно ќе се намали на почетокот на 2024-та година.

Податоците од јануарското истражување на „PMI“ за Германија остануваат мрачни, при што и Германија и Франција имаат тежок почеток на годината.

Деловните истражувања на „S&P Global“ покажаа дека падот на активноста во двете земји продолжи со побрзо темпо во јануари, иако економистите очекуваа подобрување на ситуацијата. Ниту производствениот, ниту услужниот сектор не се вратија на експанзија во јануари.

„Кога ги оценуваме перформансите на Германија и Франција, прашањето е кое од двете е потешко“, рече Сајрус де ла Рубија, главен економист во „Hamburg Commercial Bank“, додавајќи дека германскиот производствен сектор го става во малку подобра позиција од Франција.

„Едно веродостојно објаснување е дека опкружувањето надвор од еврозоната се подобрува и тоа и дава релативна предност на Германија, со нејзината поклучна надворешно-трговска позиција“, рече тој.

„Во Германија, растот на новите нарачки забави деветти месец по ред, бидејќи клиентите останаа внимателни во услови на високи трошоци за задолжување и геополитичка несигурност. Земјата имаше слаб почеток на новата година“, коментира Де ла Рубија.

„Не само што активноста во услугите се намалува четврти месец по ред, туку и нејзиниот пад е забрзан. Контракцијата на фабричкото производство е малку забавена, иако активноста останува под границата од 50 поени 19-ти последователен месец“, додаде тој.

Кризата во Црвеното Море, принудувајќи ги бродовите да ја заобиколат Африка, има катастрофално влијание врз синџирите на снабдување во производниот сектор, соопшти „S&P Global“.

„Сепак, ефектот врз цените е ограничен, што сугерира дека „транспортните трошоци можеби сè уште немаат огромно влијание врз збирните единечни трошоци за стоки за широка потрошувачка што патуваат по оваа рута“, рече Де ла Рубија.

Вкупните ценовни притисоци остануваат високи и во Франција и во Германија, особено во услужниот сектор, каде што брзото зголемување на трошоците за работна сила игра огромна улога. Тоа е проблем што претставниците на Европската централна банка, исто така, неодамна го истакнаа и најверојатно ќе го решат на состанокот за монетарната политика оваа недела.

Трговците ги зголемија своите облози за монетарно олеснување оваа година по објавувањето на податоците, во моментов предвидувајќи намалување на стапките од вкупно 136 базични поени во 2024-та година, но значително помалку од 170 базични поени што се очекуваа на крајот на 2023-та година.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП