29 мај, 2024
ПочетнаКОМПАНИИ„JPMorgan Chase“ бележи рекорден профит и покрај падот

„JPMorgan Chase“ бележи рекорден профит и покрај падот

Најголемата американска банка по актива „JPMorgan Chase“ ја започна „сезоната на заработка“ во петокот објавувајќи дека нејзиниот профит за четвртиот квартал од 2023-та година паднал откако плати 2,9 милијарди долари средства поврзани со регионалната банкарска криза од минатата година.

Сепак, нејзините резултати за цела година достигнаа рекорд бидејќи банката имаше подобри резултати од очекуваното во однос на нето приходите од камати и квалитетот на кредитот, рече главниот извршен директор на „JPMorgan“, Џејми Дајмон.

Банката соопшти дека генерирала скоро 50 милијарди долари профит во 2023-та година, од кои 4,1 милијарди долари дошле од „First Republic“.

Исто како што тоа го направи за време на финансиската криза во 2008-та година, „JPMorgan“ се појави поголема и попрофитабилна од минатогодишниот регионален банкарски хаос, откако ја купи „First Republic“, кредитор со средна големина што им служи на богатите семејства.

Еве што друго објави компанијата против очекувањата на аналитичарите анкетирани од „LSEG“, поранешен „Refinitiv“:

Заработка по акција: 3,04 долари наспроти очекуваните 3,32 долари.

Банката соопшти дека кварталната заработка е намалена за 15 отсто на 9,31 милијарди долари или 3,04 долари по акција, во однос на претходната година. Со исклучок на трошоците поврзани со банкарски неуспеси и 743 милиони долари загуба од инвестиции, заработката би била 3,97 долари по акција, според „JPMorgan“.

Приходи: 39,94 милијарди долари, зголемување за 12% и над очекувањата на аналитичарите од 39,78 милијарди долари.

Акциите на „JPMorgan“ пораснаа за 1,9% во претпазарното тргување.

Во објавувањето на резултатите, Дајмон даде нота на претпазливост за американската економија. Останува отпорна, рече тој, со тоа што потрошувачите сè уште трошат, а пазарите во моментов очекуваат благо придвижување, но трошењето на дефицитот и прилагодувањата на синџирот на снабдување „може да доведат до поцврста инфлација и повисоки од очекуваните каматни стапки“, на пазарите.

„Ризиците за пазарите и економиите вклучуваат потези на централните банки за ограничување на програмите за помош и војните во Украина и на Блискиот Исток“, додаде тој, цитиран од „CNBC“ и „The Wall Street Journal“.

„Овие значајни и донекаде невидени сили предизвикуваат да останеме претпазливи“, истакна Дајмон.

Иако банката вешто се движи во околината на каматните стапки откако Федералните резерви почнаа да ги зголемуваат каматните стапки на почетокот на 2022-ра година, профитот кај помалите банки се намалува.

Индустријата е принудена да плаќа за депозити бидејќи клиентите ги префрлаат парите во инструменти со повисоки приноси, притискајќи ги маржите. Во исто време, зголемувањето на приносите значи дека обврзниците што ги поседуваат банките станаа поевтини, создавајќи нереализирани загуби кои вршат притисок врз нивото на капиталот.

Загриженоста, исто така, расте поради зголемените загуби на комерцијални заеми, особено оние поврзани со канцелариски згради, и повисоките неплаќања на кредитните картички.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП