16 април, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЛаванда - новата „златна кокошка“ на македонските земјоделци

Лаванда – новата „златна кокошка“ на македонските земјоделци

Македонските земјоделци сè повеќе се ориентираат кон одгледување лаванда, билка која има голема побарувачка и која држи висока цена на светскиот пазар.

Лавандата се користи за производство на етерични масла, козметички производи, ароматерапија, фармација и гастрономија.

Лавандата е една од најновите култури во Македонија, која започнала со помалку од 30 хектари во 2010 година. Од тогаш, полињата со виолетова боја се проширија, претежно во областа на Гевгелија, Свети Николе и Дојран.

Нејзиното одгледување доаѓа во време кога светскиот пазар е жеден за македонски билки, особено за производство на етерични масла, а лавандата е најпопуларната на планетата, многу барана во козметологијата, ароматерапијата, фармацијата и гастрономијата.

Лавандата бара сонце и добра почва за да расте добро. Билката потекнува од средоземните земји, па бара температури од 20-30°C во доцната пролет и раното лето за да процвета. Некои сорти можат, сепак, да се одгледуваат успешно и во земји како Македонија.

Лавандата не е само суви гранчиња кои одбиваат молци и ги заштитуваат волнените облеки: таа има антихистамински, антиоксидантни, антимикробни, успокојувачки и ранозаздравувачки својства. Во слаткарството, таа ги ароматизира сите видови на кремови, сирупи, овошни компоти (колку добро оди со праска!) и има моќ да го неутрализира мирисот на јајце.

Лавандата е исклучително родовита билка, која дава приближно 20 килограми на хектар, а етеричното масло се продава за околу 100 евра за килограм.

Земјоделците кои се занимаваат со лаванда велат дека оваа билка засега им носи приход од околу 2.000 евра годишно.

Еден од нив е Александар Радевски, кој има насадено цела нива со лаванда.

Тој вели дека започнал со одгледување на лаванда пред четири години, по совет на својот пријател од Бугарија, која е водечки производител на лавандино масло.

Радевски вели дека лавандата е идеална култура за Македонија, бидејќи не бара многу вода, ѓубрење или третмани, а има голема побарувачка на пазарот.

„Лавандата е билка која ја сакам и која ми носи задоволство и профит. Секоја година, кога ја берам, сум пресреќен што ја гледам и ја мирисам. Има многу предности од неа, не само финансиски, туку и за здравјето и убавината. Јас ја продавам на македонски и странски купувачи, кои го проценуваат квалитето”, вели Радевски.

Тој додава дека планира да ги зголеми своите плантажи на лаванда и да инвестира во дестилирачка за производство на етерично масло. Радевски исто така сака да ги поттикне другите земјоделци да се занимаваат со лаванда, бидејќи смета дека оваа билка има голем потенцијал за развој на земјоделството и туризмот во Македонија.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП