21 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАChatGPT стана своеглав и ги одбива задачите на корисникот, OpenAI го призна...

ChatGPT стана своеглав и ги одбива задачите на корисникот, OpenAI го призна постоењето на проблемот

Корисниците на ChatGPT се фрустрирани од неодамнешните случаи кога популарната вештачка интелигенција одбива задачи или им сугерира на корисниците сами да ја завршат работата, што го натера OpenAI да започне истрага.

Во четвртокот, OpenAI ги потврди извештаите за ChatGPT што покажува некарактеристично однесување од нивниот популарен чат-бот со вештачка интелигенција. Не сме го ажурирале моделот од 11 ноември и тоа секако не е намерно. Однесувањето на моделот може да биде непредвидливо и се обидуваме да го поправиме, вели OpenAI.

ChatGPT, познат по тоа што им помага на корисниците со различни задачи, собра 1,7 милијарди корисници од неговото лансирање во ноември 2022 година, при што првичното истражување потоа укажа на зголемена ефикасност и подобрен квалитет на работа.

Сепак, корисниците сега пријавуваат случаи кога тој паметен бот дава бескорисни одговори. Барањето на еден корисник за список со денови до 5 мај беше одбиено со тврдење дека не може да ја обезбеди таа „исцрпна листа“. Дискусиите на Reddit откриваат дека корисниците се борат со реакцијата на ChatGPT на задачите и падот на квалитетот на одговорот, особено кога станува збор за пишување код.

И покрај тоа што претходно го припишуваше проблемот на софтверски грешки, OpenAI ја нагласува тековната истрага за поплаките на корисниците. Во соопштението, компанијата забележува варијабилност во моделите за обука за разговор, што доведува до разлики во личноста, стилот на пишување, однесувањето на одбивање, па дури и политичка пристрасност.

Иако OpenAI не одговори веднаш на медиумските прашања, корисниците бараат решенија, а некои сугерираат враќање на оригиналните GPT модели. Компанијата ја истакнува сложеноста на моделот за обука за својот чат-бот со вештачка интелигенција и ги признава предизвиците за постигнување на доследно однесување низ циклусите на обука.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП