21 февруари, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАЕУ постигна историски договор: Усвоен сет на закони за регулирање на вештачката...

ЕУ постигна историски договор: Усвоен сет на закони за регулирање на вештачката интелигенција

Земјите-членки и Европскиот парламент постигнаа прелиминарен договор за Законот за вештачка интелигенција, првиот обид во светот да се регулира технологијата што брзо се развива на сеопфатен, етички заснован начин.

Договорот беше постигнат на политичко ниво во петокот вечерта по разговорите кои траеја цел ден и по неуспешниот маратон помеѓу средата и четвртокот попладне. Вкупно, целото туркање траеше повеќе од 35 часа.

Пробивот дојде во услови на агресивно лобирање од страна на Big Tech и старт-ап, остри предупредувања од граѓанското општество и интензивна контрола на медиумите, бидејќи законодавството од Брисел може многу добро да влијае на сличните регулаторни напори ширум светот.

„Историски! ЕУ станува првиот континент кој постави јасни правила за употреба на вештачка интелигенција“, рече Тиери Бретон, европски комесар за внатрешен пазар, прославувајќи го овој момент на социјалните мрежи.

#AIAct е многу повеќе од правилник – тоа е лансирна рампа за стартапите и истражувачите од ЕУ да ја водат глобалната трка за вештачка интелигенција.

Преговорите беа тешка битка меѓу владите и законодавците за низа многу сложени и технички прашања.

Откако беше постигнат пробен компромис во четвртокот за да се зауздаат ​​основните модели што ги покреваат чет-ботовите како што е ChatGPT на OpenAI, разговорите во петокот имаа силен фокус на употребата на биометрија во реално време, вклучително и препознавање на лица, на јавни места.

Во центарот на дебатата беше дали на владините агенции треба да им се дозволи да користат биометриски системи напојувани со вештачка интелигенција кои можат да ги идентификуваат и категоризираат луѓето врз основа на чувствителни карактеристики како што се пол, раса, етничка припадност, религија и политичка припадност, како и системи за препознавање емоции.

Во нивниот заеднички мандат, европратениците рекоа дека овие практики се „наметливи и дискриминаторски“ и затоа треба да бидат забранети на територијата на ЕУ. Земјите-членки, сепак, имаа многу поинаков став и тврдеа дека исклучоците за спроведување на законот се неопходни за да се пронајдат криминалците и да се спречат заканите по националната безбедност.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП