2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСе наѕира ли фискална криза во богатите земји?

Се наѕира ли фискална криза во богатите земји?

Има една стара шега дека ММФ не се залага за Меѓународен монетарен фонд, туку е „претежно фискално тело“.

Таа дефиниција се чинеше помалку релевантна некое време. Се разбира, фондот продолжи да се жали на фискална лабавост во земјите погодени од кризата како Грција и Аргентина. Но, пошироко, тој беше релативно мирен во однос на фискалната политика од финансиската криза. Сепак, тоа беше светот на „пониски стапки за подолго“ што повеќе го нема. Според тоа, фондот се промени. Првиот заменик-управен директор Гета Гопинат предупреди на она што се случува, повикувајќи на „обновен фокус на фискалната политика и реконструирање на фискалното размислување“. ММФ повторно стана „првенствено фискален“, пишува главниот економски коментатор на „Financial Times“, Мартин Вулф.

Несомнено е дека јавниот долг достигна високи нивоа според стандардите од минатото. Ажурирањето на распоредот на ММФ објавено во 2020-та година го покажува односот на јавниот долг кон бруто домашниот производ на земјите со високи приходи на 112 отсто во 2023-та година, што е малку помалку од неодамнешниот врв од 124 отсто во 2020-та година, кој одговараше на претходниот врв од 1946-та година. Уште позабележително, претходниот врв се случи по Втората светска војна, додека вториот се случи во мирнодопски услови. Згора на тоа, соодносот за економиите во развој достигна 69 отсто од БДП-то, што е рекорд за овие земји.

Значи, се наближува ли должничка катастрофа? Ако е така, дали ќе има неплаќања, инфлација, финансиска репресија (присилни обиди да се задржи долгот евтин) или некоја комбинација од трите? Ако ништо од ова не се случи, што треба да се направи?

Оливие Бланшар, поранешен главен економист на ММФ и сега дел од Институтот за меѓународна економија Петерсон во Вашингтон, нè потсетува на механиката и ризиците од долгот во неодамнешниот блог пост. Во однос на првото, детерминантите се, прво, односот помеѓу каматната стапка на долгот и стапката на раст на економијата и, второ, односот на примарниот фискален дефицит (оној пред плаќањата на каматите) кон БДП-то. Во однос на второто, најважниот момент е долгот да не расте експлозивно. Додека даден сооднос на долгот не може да се дефинира како неодржлив на емпириски или теоретски основи, колку е повисок првичниот сооднос и колку е побрз веројатноста да расте, толку е веројатно дека долгот ќе биде понеодржлив. Бланшар тврди дека „напредните економии можат да одржат повисок коефициент на долг сè додека тој не експлодира“. Но, веројатно е (иако не е сигурно) дека каматните стапки ќе се зголемат како што ќе расте долгот. Ако е така, динамиката на долгот ќе стане експлозивна.

За стапките на долгот да останат стабилни, стапката на економски раст мора да биде еднаква на просечната каматна стапка кога примарното салдо е нула. Колку е поголем вишокот на каматната стапка над стапката на раст, толку е поголем примарниот фискален суфицит и обратно.

Кои се фискалните долгови и дефицити на големите економии со високи приходи денес?

Нивните стапки на нето долг се многу повисоки отколку пред две децении. ММФ прогнозира за 2024-та година соодносот на долгот и БДП-то од речиси 100% во Велика Британија, Франција и САД, 133% во Италија и 156% во Јапонија. Во 2001-ва година, соодносите беа под 50% во Британија, Франција и САД, 75% во Јапонија и 100% во Италија. Овие скокови се случија и покрај ниските каматни стапки. Затоа, не е изненадувачки што примарните дефицити беа големи: помеѓу 2008-ма и 2023-та година тие беа во просек 5,3% од БДП-то во САД, 5,2% во Јапонија, 4,1% во Велика Британија и 2,9% во Франција. Италија имаше просечен примарен дефицит од само 0,2% од БДП-то, но тоа не беше доволно за да се ограничи вкупниот раст на долгот бидејќи каматните стапки беа толку високи за време на должничката криза во еврозоната. Тоа беше казна за претходната екстраваганција. Сепак, Германија успеа да оствари мал примарен суфицит, во просек од 0,3% од БДП-то.

Каква е тогаш идната перспектива за каматните стапки и економскиот раст?

Каматите значително скокнаа. Во текот на изминатите три години, номиналниот принос на 10-годишните државни обврзници се зголеми за помеѓу 3 процентни поени (во Канада) и 3,9 поени (во Обединетото Кралство). Јапонија, како што е познато, е исклучок. Но, неверојатно, порастот на реалните приноси во САД и Британија, кои долго време нудат државни обврзници поврзани со инфлација, речиси се совпадна со порастот на номиналните приноси: 3 процентни поени за американските обврзници поврзани со индекс (наспроти 3,6 поени за конвенционалните ) и 3,4 процентни поени за индексирани британски (наспроти 3,9 поени за конвенционалните). Повисоките долгорочни инфлациски очекувања очигледно не можат да бидат голем дел од причината за скокот на номиналните приноси (бидејќи скока и реалниот принос.) Во таков случај, објаснувањето лежи во нагорното поместување на рамнотежните реални каматни стапки или во построга монетарна политика. Ако е првото, реалните каматни стапки може да останат доста високи. Ако е второто, тие треба повторно да паднат кога ќе се нормализира монетарната политика (што и да значи тоа). Накратко, реалните каматни стапки може да бидат трајно повисоки отколку што биле, иако тоа сè уште не е сигурно.

На крајот на краиштата, какви се изгледите за стапки на економски раст? Проекциите на ММФ за 2024-2028 година укажуваат на реален раст во просек од 1,9% во САД, 1,8% во Канада, 1,6% во Велика Британија и Франција, 1,4% во Германија, 0,9% во Италија и 0,6% во Јапонија. Овие стапки се дефинитивно ниски во споредба со денешните реални каматни стапки.

Ако владите сакаат да ги избегнат ризиците од експлозија на долгот и, исто така, да не прибегнуваат кон изненадувачка инфлација или финансиска репресија, тие ќе треба да ги заострат оние што сè уште се главно ултра лабави фискални политики. Но, дали ќе се осмелат да го сторат тоа во услови на стареење на општества, бавно растечки економии и зголемени воени трошоци?

Побрзиот раст би помогнал. Но, како што докажа владата на Обединетото Кралство на Лиз Трас, тоа нема да се постигне со магично стапче. Се чини дека доаѓаат болни фискални избори, заклучува Волф.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП