2 март, 2024
ПочетнаСВЕТСкандал го тресе британскиот двор: Кралот Чарлс обвинет дека се богател на...

Скандал го тресе британскиот двор: Кралот Чарлс обвинет дека се богател на сметка на мртвите

Имотот на илјадници луѓе во северозападниот дел на Англија, по древниот обичај, стана дел од имотот на кралот.

Кралот профитира од смртта на илјадници луѓе во северозападниот дел на Англија чии средства тајно се користат како дополнителен приход за комерцијални управувани од неговото наследство, откри Гардијан.

Средствата познати како bona vacantia, во сопственост на луѓе кои умреле без тестамент или познати блиски роднини, ги собира војводството. Во текот на последните 10 години, таа собра повеќе од 60 милиони фунти во средства. Долго време се расправаше дека, по одбивањето на трошоците, паричните средства се донираат во добротворни цели.

Сепак, само мал процент од овој приход се дава во добротворни цели. Внатрешните војводски документи што ги видел Гардијан откриваат како средствата тајно се користат за финансирање на реновирање на имоти кои се во сопственост на кралот и се издаваат за комерцијални цели.

Наместо добротворни цели, средствата се користеле за одржување на имотот на кралот.

Војводствата во суштина ги наследуваат слободните средства од луѓе чија последна позната адреса била на територијата позната во средниот век како округот Палатин Ланкашир и управувана од војвода. Денес оваа област ги вклучува Ланкашир и делови од Мерсисајд, Голем Манчестер, Чешир и Камбрија.

Попустливата внатрешна политика на војводството од 2020 година им даде дозвола на службениците на кралскиот имот да користат bona vacantia средства за различни цели во портфолиото за остварување профит. Извештајот со кодно име „SA9“ признава дека трошењето пари на овој начин може да доведе до „случајна“ корист за личниот доход на кралот.

Имотите идентификувани во други документи како подобни за користење вклучуваат градски куќи, викендички, селски куќи, фарми, поранешна бензинска пумпа и штали, вклучително и онаа што се користи за одгледување фазани и еребици во Јоркшир.

Извршените работи вклучуваат нови покриви, двојни застаклени прозорци, нови котли и замена на врати и настрешници. Еден документ се однесува на реновирање на стара фарма во Јоркшир, која е претворена во луксузна станбена единица. Во друг проект, зграда на фарма беше претворена во канцеларии за изнајмување.

Директна заработка за кралот

Тројца извори запознаени со трошоците на војводството потврдија дека имотот ги користел приходите собрани од мртвите граѓани за да го обнови своето профитабилно портфолио на имот, а со тоа му донело значителни заштеди на имотот.

Пренасочувањето на така стекнатите средства донесе финансиски придобивки за имотот на кралот. Практиката помага да се направат имотите за изнајмување попрофитабилни, што индиректно му користи на кралот, кој добива десетици милиони профити на војводството секоја година – приход за кој Бакингемската палата вели дека е „приватен“. Претходно оваа година, во првата годишна исплата откако го наследи имотот од неговата мајка, Чарлс доби 26 милиони фунти од Војводството Ланкастер.

Гардијан идентификуваше десетици луѓе чии пари биле префрлени на кралскиот имот откако тие починале на места како што се Престон, Манчестер, Барнли, Блекбурн, Ливерпул, Улверстон и Олдам. Неколку од нив живееле во запуштени имоти или социјални станови кои се во спротивност со луксузните имоти на Војводството кои биле реновирани со парите што ги оставиле зад себе.

Некои од нивните преживеани пријатели беа преплашени кога дознаа дека нивниот имот се користи за реновирање на имотот на кралот, нарекувајќи ја практиката „одвратна“, „шокантна“ и „неморална“.

Бакингемската палата одби да ги коментира наводите.

Портпаролот на Војводството Ланкастер рече дека, по смртта на неговата мајка, кралот ја поддржал континуираната политика на користење на слободни пари за „реставрација и поправка на соодветните згради за да се заштитат и зачуваат за идните генерации“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП