24 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАБезбедносните клучеви „Google Titan“ подготвени за „свет без лозинки“

Безбедносните клучеви „Google Titan“ подготвени за „свет без лозинки“

Новите хардверски уреди како „Google Titan Security Keys“ треба да обезбедат поголема безбедност без потреба од лозинки што хакерите можат да ги украдат.

Безбедносните клучеви „Google Titan“ се најновата верзија на овие уреди, подготвени да работат со новата технологија без лозинка која во последно време ја промовираат „Apple“, „Microsoft“, „Google“ и други технолошки компании. Во „Google Store“ се достапни две нови верзии, една со USB-C конекција која чини 35 долари и друга со USB-A конекција која чини 30 долари. И двата модели, како и претходните верзии од 2021-ва година, имаат и NFC за безжично поврзување со телефони и други мобилни уреди.

Преминот кон „свет без лозинки“ со помош на безбедносен клуч би требало да биде полесен од која било друга опција, пишува „The Verge“. Новите верзии се компатибилни со клучевите „FIDO2“, така што можат да служат и како двофакторна автентикација со постоечките услуги и имаат доволно простор за складирање на повеќе од 250 уникатни клучеви за пристап.

Други технологии како што се автентикација со два фактори, генератори на код, известувања за притисок и испраќање кодови преку е-пошта или СМС може да обезбедат одредена заштита од хакери кои ќе ви ја украдат лозинката. Сепак, безбедносните клучеви одат чекор подалеку со користење на криптографија која ги проверува работите од двете страни: осигурувајќи дека тоа е легитимен клуч и дека не ги предавате информациите за најавување на лажна веб-локација.

Ако ги регистрирате овие клучеви за да отклучите различни онлајн сметки со клучеви за пристап, може да се автентицирате со поврзување на клучот и потврдување на PIN-кодот што сте го поставиле, без потреба од лозинка.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП