петок, 8 декември 2023
ПочетнаКАРИЕРАВисока плата, три оброци во денот, бесплатен превоз – еве што сѐ...

Висока плата, три оброци во денот, бесплатен превоз – еве што сѐ им нудат Хрватите на македонските печалбари

Многу Македонци се примамени од понудите за работа во Хрватска, кои се шират преку огласниците и преку социјалните мрежи, па дури и преку саеми за вработување.

Според огласите, се нудат вработувања во разни сектори, но најмногу понуди има за угостителскиот сектор во Хрватска.

За сите работни места се нуди сместување и три оброци во денот, а платите се привлечни, особено во сезона.

Еден од оние кои секое лето заминуваат на печалба во Хрватска е Љупчо од Скопје, кој е професионален готвач.

Тој вели дека работи во еден реномиран ресторан во Дубровник, каде што има добри услови и задоволна клиентела.

„Јас работам во Хрватска веќе неколку години и сум многу задоволен. Платата ми е одлична, а и сместувањето и храната се дополнително платени. Работам со добар тим и имам пријателски односи со колегите и со работодавците. Секоја година се враќам тука, бидејќи ми се допаѓа атмосферата и животот во Хрватска”, вели Љупчо.

Според него, работата како готвач во Хрватска не е лесна, но е профитабилна.

„Треба да се работи многу и да се биде креативен и флексибилен. Секој ден имаме различни гости, кои имаат различни вкусови и барања. Треба да се знае да се приготвуваат разни јадења, од традиционалната хрватска кујна, до интернационални специјалитети. Во сезона, работаме од рано наутро до доцна навечер, со кратки паузи. Но, се исплати, бидејќи платите се движат од 1.200 до 1.800 евра месечно, што е многу повеќе од она што можам да го добијам во Македонија”, додава тој.

Љупчо не е единствениот Македонец кој работи во угостителскиот сектор во Хрватска.

Според огласите, се бараат и други профили, како раководители на пералници, келнери, собарки, рецепционери и други. За сите овие работни места се нудат слични услови, како сместување, храна и плати од 750 до 1.000 евра.

Според некои анализи, Хрватска има дефицит на квалификувана работна сила во овој сектор, поради што постојано бара помош од соседните земји за да ги пополни своите празнини.

Но, не сите Македонци се воодушевени од овие понуди. Некои од нив сметаат дека работата во Хрватска е премногу напорна и несигурна, а и дека имаат проблеми со документацијата и социјалното осигурување.

Тие велат дека би сакале да работат во својата земја, ако имаше повеќе можност за тоа.

„Јас не би заминал во Хрватска да работам, бидејќи мислам дека таму не се ценат нашите квалитети. Плус, не сакам да се оддалечувам од своето семејство и од пријателите. Би сакал да имам стабилна и достојна работа во Македонија, ама, за жал, тоа е реткост”, вели Драган од Битола, кој е дипломиран економист.

Б.З.М.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП