недела, 10 декември 2023
ПочетнаАВТОБИЗЕлектричните возила на „Lucid“ ќе може да полнат други автомобили (ВИДЕО)

Електричните возила на „Lucid“ ќе може да полнат други автомобили (ВИДЕО)

„Lucid Motors“ ќе им овозможи на возачите на електрични автомобили да го споделат полнењето на батериите со другите сопственици на електрични автомобили, благодарение на новата технологија за полнење (RangeXChange).

Функцијата ќе биде достапна за клиентите на „Lucid Air“ во САД благодарение на надградбата преку воздух што ја отклучува функционалноста. Секој што сака да полни со помош на новата технологија ќе треба да купи и адаптер што се приклучува на приклучокот за полнење на автомобилот.

Технологијата за двонасочно полнење „RangeXChange“ овозможува струја да тече од батеријата на „Lucid Air“ за полнење на друго електрично возило со брзина до 9,6 kW. Од „Lucid“ тврдат дека, во зависност од автомобилот, може да додаде до 38-64 км на час ако брзината на полнење достигне врв на 9,6 kW. Адаптерот за полнење ќе биде достапен за купување подоцна овој месец преку „Lucid“.

„Lucid“ го нуди моделот „Air“ во четири варијанти со избор на единечни, двомоторни или тримоторни погони. Моделот „Lucid Air Pure“ има опција за погон на задните тркала со еден мотор или погон на четири тркала со два мотори. Едномоторниот погон произведува 320 kW, додека двомоторот 357 kW. Километражата се проценува на 590 km за моделот „AWD“.

Верзијата „Air Touring“ има погон со два мотори што генерира 462 kW и има досег од 580 километри. И моделите „Pure“ и „Touring“ имаат Li-ion батерија од 94 kWh и архитектура од 800 V.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП