26 февруари, 2024
ПочетнаАВТОБИЗКаде се продаваат најмногу манипулирани автомобили со километража? (ФОТО)

Каде се продаваат најмногу манипулирани автомобили со километража? (ФОТО)

Километражата е многу важен показател при купување на користен автомобил, поради што километражата често е предмет на манипулација од страна на продавачот. Намерно се намалува за да може да се зголеми цената на автомобилот и да се продава попрофитабилно. Оваа практика е широко распространета низ целиот свет.

Меѓутоа, кои се земјите во кои најчесто се манипулира со километражата на користените превозни средства? Одговор на ова прашање дава студијата на „carVertical“ – компанија која собира и анализира податоци поврзани со автомобилскиот сектор. Студијата за индексот на пазарна транспарентност ги класифицира земјите кои користат различни индикатори за да ги одредат најчесните, односно оние каде што е најмала веројатноста да наиде на автомобил со изманипулирана километража.

Студијата на „carVertical“ ги разгледа податоците за историјата на автомобили купени од потрошувачите на компанијата од октомври 2022-ра до септември 2023-та година врз основа на шест фактори – процентот на автомобили со манипулирана километража; просечна промена на километражата, процент на оштетени возила, просечна вредност на штета, процент на увезени половни автомобили и просечна старост на прегледани автомобили. Бидејќи нивното влијание врз транспарентноста на пазарот е различно, аналитичарите им доделуваат различни вредности на овие фактори. А еве што излегува кога се гледаат 25 земји:

Најлоша е ситуацијата во Украина, која го зазема последното – 25-тото место во рангирањето. Таму, 8,5% од автомобилите имаат обратно отчитување на километражата, а 49,7% претрпеле оштетувања. Сепак, Украина има една од највисоките стапки на увоз од Европа – 82,4%.

Во исто време, најдобра од проучуваните земји е Велика Британија, каде што само 2,72% од автомобилите имаат манипулирана километража, а просечната вредност на поминати километри е 31.054. Процентот на оштетени автомобили е 18,36, а просечната вредност на штетите – 6.767 евра.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП