2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАНајголемиот државен инвестициски фонд загуби 34 милијарди долари

Најголемиот државен инвестициски фонд загуби 34 милијарди долари

Најголемиот во светот државен фонд на Норвешка, вреден 1,4 трилиони долари, забележа загуби од 2,1 отсто во третиот квартал.

Причината е намалувањето на вредноста на сите класи на средства, објави „CNBC“.

Резултатите и понатаму беа за 0,17 процентни поени повисоки од повратот на референтниот индекс на фондот. Последен пат беше пријавена квартална загуба пред само една година.

Ова доаѓа во време кога пазарот продолжува да биде предмет на долгорочни грижи во економското опкружување.

„Пазарот на капитал имаше послаб квартал во споредба со претходните два“, рече Тронд Гранде, заменик извршен директор на „Norges Bank Investment Management“. „Технолошкиот, индустрискиот сектор и стоките за широка потрошувачка беа особено негативни придонесувачи за повратот“, додаде тој.

Огромниот суверен богат фонд на Норвешка беше создаден во 1990-тите за да инвестира вишок приходи од секторот за нафта и гас во земјата.

До денес, фондот има инвестирано во над 9.200 компании во 70 земји во светот.

Фондот забележа квартална загуба од 3,3% на своите некотирани инвестиции во недвижности и загуба во третиот квартал на инвестициите во инфраструктурата за обновлива енергија од 2,4%.

На крајот на третиот квартал, акциите сочинуваа 70,6% од инвестициите на фондот, што е малку помалку од три месеци претходно, додаде „CNBC“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП