21 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСАД бележи рекорден буџетски дефицит од 1,7 трилиони долари

САД бележи рекорден буџетски дефицит од 1,7 трилиони долари

Владата на САД објави буџетски дефицит од 1,695 трилиони долари за фискалната 2023-та година, што е скок од 23 отсто во однос на претходната година, бидејќи приходите се намалуваат и трошоците за социјалното осигурување, „Medicare“ и рекордно високите каматни стапки на федералниот долг се зголемуваат.

Министерството за финансии објави дека дефицитот е најголем од 2021-ва година, кога дупката од 2,78 трилиони долари беше предизвикана од Ковид-19. Таа статистика означува нагло враќање на растот на дефицитот по последователните падови во првите две години од мандатот на претседателот Џо Бајден.

Овој негативен тренд доаѓа во време кога Бајден бара од Конгресот 100 милијарди долари нова странска помош и безбедносни трошоци, вклучувајќи 60 милијарди долари за Украина и 14 милијарди долари за Израел, како и финансирање за безбедноста на границите на САД и Индо-пацифичкиот регион.

Големиот дефицит, кој ги надминува сите дефицити од пред избувнувањето на пандемијата, вклучително и оние предизвикани од републиканските даночни намалувања усвоени во времето на Доналд Трамп и годините на финансиската криза, веројатно ќе ги поттикне фискалните битки на Бајден со републиканците во Претставничкиот дом, чии барања за намалување на трошењето ги доведоа САД на работ на банкрот на почетокот на јуни поради плафонот на долгот.

Договорот, кој избегна затворање на владата, на крајот доведе до смена на претседателот на Претставничкиот дом на САД, Кевин Мекарти, а републиканците сѐ уште се поделени околу тоа кој треба да ја пополни неговата функција. Тоа се очекува да ги отежне преговорите пред новиот фискален рок во средината на ноември.

За септември, последниот месец од фискалната година, дефицитот падна на 171 милијарда долари од 430 милијарди долари во септември 2022-ра година.

„Падот на приходите е значаен придонесувач за дефицитот во 2023-та година, што ја нагласува важноста на донесените и предложените политики за даночни реформи на претседателот Бајден“, изјавија во заедничката изјава секретарот за финансии Џенет Јелен и директорката на Канцеларијата за управување и буџет Шаланда Јанг.

Дефицитот за фискалната 2023-та година можеше да биде 321 милијарда долари поголем, но Врховниот суд на САД ја укина програмата на Бајден за простување студентски заем како неуставна.

Дефицитот за фискалната 2022-ра година е 1,375 трилиони долари.

„Земајќи ги предвид двете еднократни корекции, дефицитот од минатата фискална година би бил поблиску до 1 трилион долари, а овогодинешниот дефицит би бил поблиску до 2 трилиони долари“, изјави претставник на Министерството за финансии.

Евиденција на трошоците за камати

Дефицитот во 2023-та година означува ненадеен крај на двегодишниот надолен тренд за Бајден. Дефицитот на САД го достигна врвот во фискалната 2020-та година со 3,13 трилиони долари, бидејќи најостриот економски пад од 1930-тите сериозно ги ограничува даночните приходи, а трошењето за бенефиции за невработеност, директните плаќања на потрошувачите и помошта за бизнисот го достигнува својот врв.

Но, Канцеларијата за буџет на Конгресот предупредува дека, врз основа на сегашното законодавство за даноци и трошоци, дефицитот на САД ќе се приближи до нивоата од ерата на пандемијата до крајот на деценијата, достигнувајќи околу 2,13 трилиони долари во 2030-та година, бидејќи каматните трошоци, здравствената заштита и пензиите растат.

За фискалната 2023-та година, вкупниот приход е намален за 457 милијарди долари, или 9% од фискалната 2022-ра година, на 4,439 трилиони долари, главно поради падот на незадржаните плаќања на персоналниот данок на доход, во услови на недоволно работење на акциите и другите финансиски средства како резултат на високите каматни стапки.

Другите кратења на приходите вклучуваат пад од 106 милијарди долари на приходите на Федералните резерви бидејќи каматата исплатена на банкарските резерви ги јаде сите приходи од портфолиото.

Трошоците за фискалната 2023-та година се намалени за 137 милијарди долари, или 2 отсто, во однос на претходната година на 6,134 трилиони долари. Нивното зголемување главно се должи на растот на средствата за пензиско и здравствено осигурување за стари лица и трошоците за сервисирање на долгот.

Трошоците за социјално осигурување се зголемија за 10% на 1,416 трилиони долари поради корекција на трошоците за живот за инфлацијата и трошоците за програмата „Medicare“ за стари лица се зголемија за 4% на 1,022 трилиони долари.

Трошоците за камати за федералниот долг од повеќе од 33 трилиони долари, исто така, нагло се зголемија, со зголемување од 23 отсто до рекордни 879 милијарди долари.

Нето каматните плаќања, со исклучок на внатревладините трансфери во доверливи фондови, се зголемија за 39 отсто на 659 милијарди долари, што е исто така рекорд, според претставник на Министерството за финансии.

Бруто каматните плаќања изнесуваат 3,28 отсто како удел во бруто домашниот производ, што е највисоко од 2001-ва година, а нето учеството од 2,45 отсто е највисоко од 1998-ма година, рече претставникот.

Каматните стапки постојано се зголемуваат во текот на изминатата година и половина бидејќи Федералните резерви се обидуваат да ја забават инфлацијата. Просечните каматни трошоци за неподмирениот долг на државниот трезор беа 2,97 отсто минатата фискална година, во споредба со 2,07 отсто една година порано.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП