21 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТЗа овој бизнис ви е потребен талог од кафе кој сите го...

За овој бизнис ви е потребен талог од кафе кој сите го фрлаат! Еве за што служи

Веќе е општо познато дека Скандинавците се лидери во одржливиот развој и заштитата на животната средина. Норвешка веќе дозволува крстарења со еколошки бродови, Шведска толку избезумено рециклира ѓубре што го снемува, па мора да увезува од други земји, а во Данска, меѓу другото, смислија и нешто друго.

Како интересна идеја се издвои компанијата „Beyond Coffee“ од Копенхаген, која ја спроведуваат бројни здруженија за заштита на животната средина и промоција на еко-животниот стил. Размислете само колку кафе се пие во светот секој ден и колку талог се фрла секој ден – било во домаќинствата или во кафулињата. Па, добро, сега што? Тој остаток е бескорисен и не е штетен во секој случај, можеби повеќето од нас би помислиле.

Но, Данците велат: повеќето вредни состојки на кафето остануваат содржани токму во тој остаток што неволно се фрла. Бидејќи Данците се едни од водечките љубители на кафе во светот, оваа компанија го прави следново: тие купуваат талог од кафе од кафулињата кои инаку би бил фрлен и го користат за одгледување буковки!

И вие можете да бидете одгледувач

Оладениот талог од кафе го мешаат со мицелиумот, вегетативниот дел од печурката кој се состои од разгранети нишки. Сето ова се чува во контејнери, а процесот на растење трае четири недели. Најпрво се чуваат три недели на топло и темно место кое ја симулира почвата во која би растеле во природа. Потоа се преместуваат една недела во поладни простории со висока влажност и повеќе светлина. Тогаш буковките почнуваат да никнуваат.

Тие забележуваат и како е можно повеќекратно да се одгледуваат печурки користејќи ист талог, а кога го користат, им го предаваат на локалните фармери, кои можат да продолжат да го користат. Буковките се одгледуваат на урбана фарма на само километар оддалеченост од продавницата каде што се продаваат. Но, можете да купите и мицелиум и почетен комплет од рециклирани материјали за домашните одгледувачи, за да можете сами да ги одгледувате во вашиот дом. За само еден месец ќе имате свои буковки.

Инаку, килограм буковка во продавниците кај нас чини околу 350 денари. Бидејќи оваа форма на одгледување печурки се шири низ целиот свет – се проценува дека во моментов има пет илјади иницијативи кои се занимаваат со тоа – не треба да одите во „Beyond Coffee“ за печурки или состојки, но ако сте во близина, може да поминете за сувенир. Тоа е шолја за кафе делумно направена од талог од кафе. „Оваа шолја мириса на кафе пред да ставите кафе во неа“, велат задоволните купувачи, а одгледувачите додаваат: „Сè е половина наука – половина уметност!“

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП