2 март, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПовеќето германски компании сметаат дека работата од дома и работата кај работодавецот...

Повеќето германски компании сметаат дека работата од дома и работата кај работодавецот се подеднакво продуктивни

Мнозинството германски компании очекуваат дека продуктивноста би останала иста доколку нивните вработени се преориентираат од хибридна во канцелариска работа, а дури 60,1 отсто од анкетираните компании веруваат дека продуктивноста на вработените ќе остане иста во овој случај, покажува истражувањето на минхенскиот институт IFO.

Нешто помалку од една третина, или 31,6 отсто, меѓу 9.000 компании што ги анкетираше IFO во август годинава, сметаат дека продуктивноста ќе се зголеми со ексклузивна работа „од канцеларија“, односно во просторот на работодавачот.

Само 8,3 отсто од компаниите сметаат дека во случај на „укинување“ на хибридот, вработените би биле помалку продуктивни.

„Позитивното искуство на мнозинството со продуктивноста е важна причина зошто работата од дома е воспоставена во многу германски компании“, објасни истражувачот на Институтот IFO, Матијас Долс.

Резултатите, како што објави IFO во соопштението по повод објавувањето на истражувањето, се слични во многу индустрии. Исклучок е текстилната индустрија каде 54,3 отсто од испитаниците очекуваат поголема продуктивност „во канцеларија“, како и печатарската индустрија со 48,4 отсто и производителите на автомобили со 43,2 отсто „гласови“ за работа кај работодавецот.

Нешто помалку од половина од компаниите кои очекуваат пад на продуктивноста доколку работниците целосно се вратат во канцеларијата велат дека нивото на продуктивност ќе се намали за пет до 10 проценти, додека речиси една третина очекуваат загуби од 10 до 20 проценти.

Главните причини за ова се пофлексибилен распоред на работното време кога работите од дома (68,9%), помалку одвлекување на вниманието (64,5%), зголемено задоволство од работата (64%) и подобра рамнотежа помеѓу работата и приватниот живот (59,5%). , покажа истражувањето на Институтот IFO.

Од друга страна, повеќе од една третина (39 проценти) од компаниите кои веруваат дека целосното враќање во канцеларијата ќе доведе до зголемување на продуктивноста очекуваат дека добивката ќе биде помеѓу 10 и 20 проценти во однос на нивоата на продуктивност, а малку помалку очекуваат зголемување на продуктивноста од околу 5 до 10 проценти.

Според Институтот IFO, тие го припишуваат ова на поефикасна координација и комуникација (87 проценти), поголемо споделување знаење (77 проценти) и намалено одвлекување на вниманието (53,1 проценти), а 51,8 проценти велат дека мислат дека е полесно да се управуваат тимовите во канцеларијата.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП