23 февруари, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАWall Street: Dow Jones ја прекина тридневната негативна серија

Wall Street: Dow Jones ја прекина тридневната негативна серија

Dow Jones Industrial Average ја прекина тридневната серија на загуби во средата, бидејќи приносите на државните обврзници се повлекоа од повеќегодишните највисоки нивоа по објавувањето на многу послаби од очекуваните податоци за работните места.

Индексот со 30 акции освои 127,17 поени, или 0,4%, за да се затвори на 33.129,55. S&P 500 додаде 0,81% за да се затвори на 4.263,75. Во меѓувреме, Nasdaq Composite зајакна 1,35% на 13.236,01.

Во рамките на S&P 500, секторот за дискреција на потрошувачите беше сектор со најдобри перформанси, со пораст од околу 2%. Tesla и Norwegian Cruise
го предводеа растот на секторот, додавајќи 6% и 3,85%, соодветно.

Енергијата беше секторот со најлошо работење на индексот во средата бидејќи цените на суровата нафта ги забележаа своите најголеми еднодневни загуби од септември 2022 година. Devon Energy и Marathon Oil паднаа за 5% и повеќе, додека SLB и Halliburton паднаа за 4,7% и 4,4, соодветно.

Потезите во средата следат по објавувањето на податоците за новите работни места. АДП соопшти дека минатиот месец биле додадени 89.000 приватни плати. Тоа беше далеку под прогнозата на Dow Jones од 160.000 и помалку од нагорно ревидираните 180.000 додатоци на плати од август.

Според податоците, приносите на државните средства малку се повлекоа од највисоките нивоа во 2007 година. Приносот на 10-годишните државни обврзници последен пат се тргуваа на 4,733%.

„Секогаш кога имате голем замав во една насока, ќе има денови кога ќе добиете малку одложување, а во овој случај, ќе добиете одложување во стапките и акциите. Поширокиот тренд е всушност на надолна страна“, рече Рос Мејфилд, аналитичар за инвестициска стратегија во Baird.

Повисоките каматни стапки ги зголемија стравувањата од рецесија и ги турнаа хипотекарните стапки близу 8%. Како резултат на тоа, побарувачката за хипотеки падна на најниско ниво од 1996 година.

„Пазарот го влечат каматните стапки“, рече директорот на финансиската група Харис, Џејми Кокс. „Ние гледаме дивергенција – голема разлика – помеѓу фиксниот приход и акциите“, додаде тој.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП