30 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОваа храна може да предизвика мигрена и други видови главоболки

Оваа храна може да предизвика мигрена и други видови главоболки

Нападите на мигрена можат да бидат многу непријатни, а болката може да трае со часови. Но, она што е помалку познато е дека мигрената и другите видови главоболки можат да бидат поттикнати од одредена храна.

Постојат многу предизвикувачи кои можат да предизвикаат главоболки, а тие може да вклучуваат промени во околината, тутун, хормонска нерамнотежа, стрес, силна светлина или промени во навиките за спиење.

Според „Everyday Health“, ако имате главоболки после јадење, тие може барем делумно да бидат предизвикани од одредени видови храна или пијалоци. Неврологот и специјалист за болки на Институтот за невронаука „Northwell Health Phisician Partners“ во Њујорк, Ноа Розен вели дека оваа состојба е прилично вообичаена.

Чоколадо

Многу луѓе често добиваат главоболки веднаш по јадењето чоколадо, што доведува до верување дека чоколадото предизвикува главоболка. Сепак, тоа не може да биде случај.

Имено, според неврологот Розен, многу луѓе кои патат од мигрена имаат зголемен апетит и желба за храна непосредно пред да започне главоболката. Наместо тоа, јадењето чоколадо може да биде резултат на претстојната мигрена, а не причина.

Вино и други алкохолни пијалоци

Сулфитите, кои се користат како конзерванси во белото и црвеното вино, се сметаат за потенцијален предизвикувач на мигрена. Ова значи дека виното може да биде моќен поттик за некои луѓе. Алкохолот во кој било пијалок предизвикува зголемен проток на крв во вашиот мозок и може да доведе до дехидрација, што може да биде поттик за главоболки.

Кафе

Малку кофеин може да помогне да се ослободите од главоболките, но премногу кофеин може да ве направи поподложни на главоболки. Истражувањата покажуваат дека оние кои страдаат од мигрена треба да го ограничат дневниот внес на кофеин на 200 милиграми и да консумираат иста количина на кофеин приближно во исто време секој ден за да го ограничат ризикот од главоболки.

Месни производи

Иако нема многу студии кои покажуваат дека преработеното месо може да предизвика главоболки, неврологот Розен вели дека нитратите кои се користат како конзерванси можат да ги прошират крвните садови и да предизвикаат главоболка кај некои луѓе.

Храна која содржи „MSG“ за превенција од мигрена

Неврологот Розен наведува дека мононатриум глутамат (MSG), кој се наоѓа во соја сос и се користи како додаток во други производи, е чест предизвикувач на главоболка што исто така може да предизвика болка.

Оваа состојка природно се наоѓа во состојките како хидролизиран растителен протеин, автолизиран квасец, хидролизиран квасец, екстракт од квасец, екстракти од соја и протеински изолат, како и во домати и сирења.

Ладни производи

Некои луѓе може да почувствуваат главоболка после јадење сладолед. Но, вистинската причина е всушност реакцијата на студот. Лекарите наведуваат дека болката исчезнува побрзо, но дека во секој случај побавно пиете ладни пијалоци и јадете замрзнати производи како сладолед.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП