23 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈА„Canon“ сè уште доминира на пазарот на камери и фотоапарати

„Canon“ сè уште доминира на пазарот на камери и фотоапарати

Компанијата „Canon“ со години доминира на пазарот за фотоапарати и камери, со пазарен удел од 46,5%, а има продадено 43,9% повеќе камери од својот следен конкурент „Sony“, кој има 26,1% пазарен удел.

Овој податок го сподели јапонскиот дневен деловен весник „Nikkei Shimbun“. Секако, треба да имате на ум дека „Canon“ сè уште произведува еден од најдобрите „DSLR“ во светот, заедно со фотоапаратите без огледала и компактни, кои го сочинуваат најголемиот дел од опсегот на „Sony“. Иако пазарот на „DSLR“ се намалува, „Canon“ сепак продаде 1,32 милиони модели, во споредба со 1,25 милиони фотоапарати без огледала на „Sony“.

„Nikon“ се наоѓа на третото место со 11,7% од пазарот, иако неговото портфолио е исто толку широко како и на „Canon“. На четврто место е „FujiFilm“ со 5,8%, потоа „Panasonic“ со 4,2%, „OM Digital“ (Olympus) со 3,5% и „Ricoh Imaging“ со само 0,8% од светскиот пазар.

„Canon“ и „FujiFilm“ се исто така силни на пазарот за медицинска опрема како што се „X-ray“ и скенери со 8,6% и 6,8% соодветно, додека „Sony“ доминира на пазарот на „CMOS“ сензори со 47,9% удел, пред „Samsung“ со 18,1%.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП