2 мај, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕВисок холестерол - 4 намирници кои треба да ги јадете на жешко...

Висок холестерол – 4 намирници кои треба да ги јадете на жешко за да го намалите

Луѓето со покачени нивоа на холестерол имаат голема корист од приспособувањето на исхраната, особено во жештините. Ова го споделува рускиот кардиолог д-р Олег Варфоломеев.

„Постојат голем број работи што можете да ги направите за да го контролирате нивото на липиди во крвта“, вели експертот.

За да се намали ризикот од мозочни удари и срцеви удари опасни по живот, тој препорачува конзумирање на растителни стероли и станоли. Тој додава дека на горештините за пациентите е исклучително корисно да консумираат овес, јогурт, јаткасти плодови, соја и јачмен.

Храна за намалување на холестеролот во жештините

„Растителните стероли и станоли се слични по големина и форма на холестеролот и ја блокираат неговата апсорпција од цревата. Со текот на времето, ова го намалува неговото количество во крвта“, вели експертот.

„Но, растителната храна содржи само мала количина од нив. За да добиете ефикасна доза од 3 g/ден, треба да јадете храна со додадени растителни стероли и станоли“, вели кардиологот.

Една од тие намирници е јогуртот, но докторот предупредува дека вашето тело нема да складира растителни стероли и станоли, ако престанете да ги конзумирате

Уште еден совет од кардиологот: „Јадете овес и јачмен, кои содржат растворливи влакна кои формираат гел наречени бета-глукан. Бета-глуканот „се врзува со холестеролот и жолчните киселини за време на варењето за да помогне во намалувањето на нивното ниво. Овесот, јачменот и храната направена од нив може да помогнат во намалувањето на нивото на холестерол доколку содржат најмалку 1 g бета-глукан по порција“, вели кардиологот.

„За да му помогнете на вашето тело да ги отстрани вишокот липиди од крвта, би било корисно да јадете јаткасти плодови и соја“, советува експертот.

„Студиите покажуваат дека јаткастите плодови и производите од соја, богати со протеини и влакна, минерали и растителни соединенија, можат да помогнат во поддршката на здравјето на срцето“, вели д-р Варфоломеев.

Тој препорачува да јадете само „мала шака јаткасти плодови“ или „да ги напечете и да ги посипете на салата или супа“.

„Обидете се да експериментирате со јадења од растително потекло, користејќи мелена соја, едамам или тофу за да ги замените обичните протеини“, советува докторот.

Иако овие додатоци во исхраната ќе бидат исклучително корисни во контролирањето на нивото на холестерол, нездравите навики во исхраната можат да ги негираат придобивките, според специјалистот. За да бидете сигурни дека извлекувате максимум од јадењето на вистинската храна, треба да ја намалите (или исфрлите) храната што го зголемува холестеролот од вашата исхрана.

Кардиологот препорачува да се намали потрошувачката на: јадења со месо, колбаси и масни месо путер, маст и крем, тврдо сирење како чедар, торти и колачи, како и храна која содржи кокосово или палмино масло.

Вежбајте најмалку 150 минути неделно. Вежбањето помага да се стимулира обратниот транспорт, механизмот со кој телото ги отстранува вишокот липиди. Губењето на тежината го подобрува метаболизмот на липидите и чувствителноста на инсулин, што го намалува производството на „LDL“ (липопротеини со мала густина), познати како „лош“ холестерол.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП