21 јуни, 2024
ПочетнаКАРИЕРАМладите веруваат дека ќе се збогатат од плата, но еве каде и...

Младите веруваат дека ќе се збогатат од плата, но еве каде и зошто грешат!

Во денешно време да се ​​збогатиш е тешко, но не и невозможен подвиг.

Во повеќето случаи, тоа бара внимателно планирање и долгорочна стратегија која вклучува голем број компоненти, како што се буџетирање, инвестирање и добро управување со капиталот, пишува „CNBC“ во материјал на оваа тема.

Новото истражување на компанијата за финансиски услуги „Empower“ покажува дека 67% од милениумците и генерација „Z“ велат дека најважниот фактор во градењето на богатството е платата што ја добиваат за нивната работа.

За нив тоа е поважно од другите фактори како што се отсуството на долгови, стабилноста на работата и штедливиот начин на живот.

Иако високата плата има важна улога во зголемувањето на материјалните средства, таа сама по себе не може да ве направи побогат ако тие пари не ги искористите ефективно.

„Вистинскиот клуч за градење богатство е колку од вашата плата задржувате“, објаснува Скот Џонсон, финансиски аналитичар и главен инвестициски директор во „Adell, Harriman and Carpenter Inc.“ за „CNBC“.

Дел од оваа сума можете да чувате на штедна книшка – секогаш треба да имате парични резерви за итни случаи. Но, инвестирањето во средства како акции, обврзници или имот ќе им помогне на парите да растат на долг рок.

Ако заштедените пари само „седат под вашиот душек“, нивната куповна моќ може да се намали со текот на времето поради причини како што се стапките на инфлација.

Инвестирањето во фондови со евтини индекси е временски тестиран и одобрен од милионери метод за акумулирање богатство со речиси секој приход, додава експертот.

Индексните фондови се практичен начин за инвестирање бидејќи тие често се евтини и ви овозможуваат да се обложувате на различни акции, создавајќи автоматска диверзификација. На овој начин, вашето портфолио не е поврзано со успехот на одредени компании, што му овозможува подобро да ја надмине секоја нестабилност на пазарот.

Дури и ако не можете да си дозволите да одвоите многу, добро е да стекнете навика да инвестирате што можете.

За разлика од парите на тековната сметка, инвестициите имаат корист од моќта на сложената камата, која се заработува со комбинирање на приносите, како и на првобитната инвестиција, така што вашите пари растат побрзо.

„Градењето богатство е за балансирање на животот овде и сега, и издвојување доволно заштеди за да растете за вас. Колку е подолг процесот, толку поодржливо богатство ќе можете да изградите“, советува Скот Џонсон.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП