Сè повеќе луѓе страдаат од цревни проблеми како гасови, надуеност, варење, нервозно дебело црево.
Нездравиот начин на живот, исхраната и недостатокот на физичка активност се главните причини за тоа. Преку храната внесуваме претежно здрави, но и штетни работи.
Д-р Шерон Кауен открива кои три намирници се најштетни за цревната обвивка и водат до потенцијални проблеми и болести. Тие вклучуваат преработена храна, глутен и премногу шеќер.
Преработена храна
Преработената храна поминува низ многу производствени процеси за дополнително да го продолжи рокот на траење. Затоа содржи адитиви и конзерванси.
“Адитиви, конзерванси и вештачки состојки во преработената храна може да ја иритираат слузницата на цревата. Покрај тоа, тие обично се ниски со влакна и богати со нездрави масти, што може негативно да влијае на здравјето на цревата. За да го избегнете ова, одлучете се за непреработена храна како овошје, зеленчук, цели зрна и посни протеини”, препорача докторот.
Глутен
Трендот на исхрана без глутен со години добива на популарност. Лекарот советува да се исфрлат од исхраната житарките што содржат глутен како пченица, јачмен и ‘рж. Овие зрна може да предизвикаат имунолошка реакција и гастроинтестинално оштетување кај пациенти чувствителни на глутен и целијакија.
Глутенот исто така може да предизвика воспаление на цревата.
Премногу шеќер
Шеќерот предизвикува зависност, на крајот може да доведе до таложење на маснотии и ризик од дијабетес, па дури и сериозни здравствени проблеми, како што се срцеви заболувања. Сепак, тие се опасни и за цревната слузница.
“Исхраната богата со рафинирани шеќери и вештачки засладувачи може да го наруши балансот на цревните бактерии. Штетните бактерии и квасецот се размножуваат благодарение на шеќерот, што може да доведе до воспаление на цревата”, истакнува докторот.
Таа препорачува поздрави замени како мед, јаворов сируп или стевиа во умерени количини.