25 јули, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАТоплотните бранови можат да го намалат економскиот раст

Топлотните бранови можат да го намалат економскиот раст

Топлотните бранови кои покриваат големи делови од земјината топка ги оптоваруваат електричните мрежи и ги затвораат бизнисите кои не можат да им обезбедат ладење на своите работници, пишува „The Wall Street Journal“.

Некои од најтешко погодените области ќе се соочат со потопли температури во наредните денови, што ќе ги зголеми ризиците за инфраструктурата.

Истражувачите кои го проучуваат влијанието на неодамнешните топлотни бранови откриваат дека тие можат да го намалат економскиот раст, додава „WSJ“.

Има „прилично јасни сигнали дека потоплите години се поврзани со пониско производство“, вели Дерек Лемоин, економист од Универзитетот во Аризона кој ги проучува економските ефекти од климатските промени.

„Вишокот топлина ја повредува продуктивноста на работата, како и способностите за учење, бидејќи „луѓето не го користат добро својот мозок на топлина“, додава тој.

Студијата од 2018-та година за влијанието на зголемените температури врз економијата на САД, објавена во „Journal of Money, Credit and Banking“, покажа дека порастот на просечните летни температури за еден степен Фаренхајт може да ја намали годишната стапка на раст на производството за една држава за 0,15 до 0,25 процентни поени.

Топлотниот бран ја тестира застарената американска електрична мрежа, од која се бара да испорача повеќе енергија за да работат климатизери без многу прекини за рутинско одржување. Според прогнозата на „North American Electric Reliability Corporation“, непрофитна организација која го следи здравјето на главниот електроенергетски систем, големи делови од САД би можеле да доживеат прекини на струја ова лето. Одборот за доверливост на електрична енергија на Тексас, државниот мрежен оператор, рече дека побарувачката за електрична енергија оваа недела достигна рекордно високо ниво.

Националната асоцијација на директори за енергетска помош (Neada) проценува дека сметките за домашна енергија ќе се зголемат за 11,7% до просечни 578 долари ова лето, во однос на 517 долари минатото лето.

„Екстремната топлина може да предизвика ирационално однесување кое е економско опасно“, вели Гернот Вагнер, климатски економист од бизнис школата Колумбија и автор на „Климатски шок: економските последици од пожешка планета“.

„Сообраќајните несреќи се зголемуваат, бесот на патиштата е зголемен, семејното насилство и нападите се зголемени“, додава тој.

Главниот ризик од пролонгирани топлотни бранови е тоа што тие можат да помогнат во туркањето на екосистемите до превртните точки, како што се топењето на глечерите, што доведува до широка економска штета.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП