понеделник, 25 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАСВЕТПристигнуваат комарци кои пренесуваат сериозни болести, на удар е и Балканот

Пристигнуваат комарци кои пренесуваат сериозни болести, на удар е и Балканот

Порастот на температурите поради летото доведе до ширење на болести опасни по живот. Поради ова, Биолошката контрола на штетници се обидува да најде начини да се справи со зголемениот број на комарци кои носат болести како маларија и денга треска во нови области во светот како резултат на климатските промени.

Денга треска е забележана во неколку европски земји, меѓу кои Франција, Шпанија, Хрватска и Италија, како и во делови од САД и Јапонија, пишува Јутарњи лист.

Rentokil Initial, најголемиот светски снабдувач на услуги за контрола на штетници, неодамна лансираше „крвава соба“ во својот иновативен центар во Велика Британија за да го проучува однесувањето на комарците и другите инсекти. Директорот на компанијата Енди Рансом изјави дека „Рентокил“ предвидува дека светскиот пазар за сузбивање на комарците ќе се прошири од 1,6 милијарди долари во 2021 година на 2,1 милијарди до 2026 година.

Во „крвавата соба“ комарците се хранат со човечка крв добиена од доброволно дарување крв.

„Во Европа, сегашниот тренд е азискиот тигрест комарец да се движи кон север, пред се во Италија, Франција и Шпанија“, рече Рансом.

Тој вид на комарец е вектор за пренос на голем број патогени, вклучително и денга треска, жолта треска, вирусот Зика и чикунгуња грозница. Групите за контрола на штетници користат ларвициди од комарци за да ги елиминираат местата за размножување и насочено прскање за да ги убијат зрелите комарци.

Рентокил предупреди дека болестите што се шират од комарци и крлежи се зголемена загриженост поради климатските промени.

Wellcome Trust, добротворна организација за истражување на здравјето, рече дека очекуваат комарците кои носат болести да заразат до 500 милиони повеќе луѓе отколку сега до 2050 година. Како резултат на тоа, се проценува дека повеќе од една милијарда луѓе ќе бидат изложени на ризик од маларија, денга, зика и други болести што ги пренесуваат комарците до 2080 година.

Климатските промени го зголемија и ширењето на други штетници, како што се термитите, па тие сега се откриваат на места каде што претходно не биле присутни, обично во потоплите региони.

Според Националната управа за океани и атмосфера на САД, минатата година беше шеста најтопла рекордна од 1880 година. Експертите исто така предупредија дека е тешко да се предвиди како циклусите на размножување на инсектите, како што се комарците, ќе одговорат на климатските промени.

„Како што се зголемува температурата, се зголемува и соодветноста за функционирање на тој процес. Кога ќе стане премногу жешко, тој процес може да се промени, вели Крис Мареј, професор по екологија на Лондонската школа за хигиена и тропска медицина во Гамбија, додавајќи дека топлите температури можат да го забрзаат животниот циклус на видовите зависни од температурата.

Мари предвидува дека климатските промени ќе имаат поголемо влијание врз намалувањето на разновидноста и изобилството на видовите.

„Има делови од Европа кои порано беа премногу студени за комарци. Климатските промени исто така ги загреваат тие делови и ги прават погодни за опстанок на овие инсекти.

Домот на азискиот тигрест комарец е во Југоисточна Азија, но тие се шират од 1960-тите, а во 1979 година беа откриени во Албанија. Тие сега се присутни во поголемиот дел од јужна и централна Европа.

Минатата година Франција забележа најголем број случаи на денга треска, пренесена од азиски тигрести комарци. Присуството на овие комарци е откриено во Велика Британија во 2017 година.

Посебно загрижувачки е видот на обични домашни комарци, чиј број се очекува да се зголеми, а може да се пренесат во други земји од птиците преселници. Овој тип на комарци е носител на вирусот Западен Нил.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП