24 мај, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАВештачката интелигенција му овозможи на неподвижен човек самостојно да оди

Вештачката интелигенција му овозможи на неподвижен човек самостојно да оди

Невролозите и неврохирурзите од институтот EPFL, Универзитетската болница во Лозана и Универзитетот во Лозана објавија извештај во списанието Nature, во кој наведуваат дека воспоставиле комуникација помеѓу мозокот и ‘рбетниот мозок преку безжичен дигитален мост, овозможувајќи парализирана личност повторно да оди самостојно.

Холанѓанецот Герт-Јан Оскам (40) е парализиран поради повреда на вратот во сообраќајна несреќа со велосипед пред 12 години. Преку електронските импланти, неговите мисли безжично се испраќаат до неговите нозе и стапала, што олеснува уште еден имплант сместен на неговиот рбет.

Иако системот е сè уште во експериментална фаза, истакнатата добротворна организација за ‘рбетот во Велика Британија го опиша како „многу ветувачки“.

Имплантите со големина на СИМ картичка се поставени во делот од мозокот кој ги контролира движењата на нозете. Потоа компјутер напојуван со вештачка интелигенција ги толкува сигналите на мозокот и испраќа инструкции безжично до друг уред, кој се наоѓа на долниот дел од грбот, кој го премостува оштетувањето на ‘рбетниот мозок.

Електричните импулси се испраќаат со задача да ги координираат мускулите на нозете, што му овозможува на пациентот да оди.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП