26 февруари, 2024
ПочетнаКАРИЕРАМајкрософт открива ТОП вештини кои мора да ги знаете – доколку сакате...

Мајкрософт открива ТОП вештини кои мора да ги знаете – доколку сакате да „пливате“ на пазарот на труд

Работата, заедно со вештачката интелигенција, ќе биде „вроден“ феномен, како и начинот на кој работиме користејќи интернет – а вработените треба да ги совладаат вештините за „новата иднина“.

Тоа е заклучокот од новиот извештај на Мајкрософт за работниот тренд, во кој беа анкетирани 31.000 луѓе на 31 пазар помеѓу февруари и март 2023 година.

Чатботот ChatGPT предизвика нов бран на интерес за технологиите за вештачка интелигенција во последниве месеци, а големите технолошки фирми како Google и Microsoft оттогаш се обидуваат да вклучат вештачка интелигенција во нивните операции.

Инвестицијата на Мајкрософт од 13 милијарди долари во стартапот OpenAI доведе до подобрено пребарување на Bing, за кое компанијата вели дека користи голем јазичен модел – „помоќен од ChatGPT“.

Сепак, способноста на генеративната вештачка интелигенција да создава текст, слики и други содржини како одговор на човечкиот придонес, исто така предизвика нови стравувања дека луѓето ќе бидат заменети со роботи, пишува CNBC.

Неодамнешниот извештај на Goldman Sachs покажа дека 300 милиони работни места ширум светот се под влијание на вештачката интелигенција и автоматизацијата, како што се канцелариските и административните улоги за поддршка.

Говорејќи за „Make It“ на CNBC во виртуелно интервју, генералниот менаџер на Microsoft 365 и „иднината на работата“ вели дека компанијата е „неверојатно оптимистична“ за тоа како вештачката интелигенција може да ја промени работата на подобро.

Мајкрософт понатаму наведува дека 82% од глобалните лидери и 85% од лидерите во азиско-пацифичкиот регион рекле дека на вработените ќе им требаат нови вештини во „иднина управувана од вештачка интелигенција“.

Се верува дека се следните вештини:

-аналитичко расудување

-флексибилност

-емоционална интелигенција

-интелектуална љубопитност

-откривање пристрасност

-ракување со AI поставките

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП