вторник, 26 септември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАРегулаторите на ЕУ сега се дистанцираат од отпишувањето на обврзниците на Credit...

Регулаторите на ЕУ сега се дистанцираат од отпишувањето на обврзниците на Credit Suisse

Европските регулатори се оградија од одлуката на Швајцарија да ги отпише обврзниците на Credit Suisse во вредност од 17 милијарди долари, откако ја спасија банката, велејќи дека таа прво ќе ги отпише инвестициите на акционерите.

Доминик Лабурекс, претседател на Единствениот одбор за резолуција на ЕУ, во ексклузивно интервју за CNBC имаше јасна порака до инвеститорите.

„Во резолуцијата за банкарството во европски контекст, ние би ја следеле хиерархијата и сакавме многу јасно да им ставиме до знаење на инвеститорите, за да не бидеме погрешно разбрани: немаме друг избор освен да ја почитуваме оваа хиерархија“, рече Лабуреик.

Тоа доаѓа откако швајцарскиот регулатор FINMA претходно овој месец објави дека дополнителните обврзници на Credit Suisse (AT1), кои се сметаат за релативно ризични инвестиции, ќе бидат намалени на нула, додека инвеститорите во акции ќе добијат над 3 милијарди долари како дел од преземањето на банката од UBS.

Во заедничката изјава на Надзорниот одбор на ЕЦБ и Европската банкарска управа, Единствениот одбор за решавање на проблеми на 20 март рече дека „заедничките капитални инструменти се првите што ги апсорбираат загубите, а само по нивната целосна употреба ќе се бара да се запише дополнителното ниво 1 .“

Стандардната хиерархија или рамка ги гледа капиталните инвестиции класифицирани како секундарни во однос на обврзниците кога банката се спасува.

Швајцарската одлука поттикна некои сопственици на обврзници AT1 на Credit Suisse да размислат за правна постапка и предизвика неизвесност кај сопствениците на обврзници ширум светот.

„Како орган за санација задолжен за рамката за резолуција на банкарскиот сојуз, можам да ви кажам дека целосно ќе ја почитувам законската рамка. Така, во решавањето, кога ќе ја усвојам шемата за резолуција, ќе ја почитувам оваа хиерархија почнувајќи со апсорпција на капиталот, а потоа AT1 и потоа Tier 2 и потоа остатокот“, рече Лабуреик.

Швајцарија не е дел од Европската унија и затоа не спаѓа под банкарската регулатива на регионот.

Единствениот одбор за решавање на проблемите беше основан во 2015 година по глобалната финансиска и суверена должничка криза. Неговата главна функција е да обезбеди најмало можно влијание врз реалната економија доколку банка пропадне во еврозоната.

Неодамнешните банкарски превирања започнаа во САД со колапсот на Silvergate Capital, банка фокусирана на криптовалути. Набргу потоа, регулаторите ја затворија Silicon Valley Bank, а потоа и Signature Bank по значителниот одлив на депозити во обид да спречат зараза низ целиот сектор.

Оттогаш, First Republic Bank доби поддршка од други банки, а во Швајцарија властите побараа од UBS да ја спаси Credit Suisse. На крајот на минатата недела, акциите на Deutsche bank паднаа, што доведе до прашања дали германската банка би можела да биде следната, иако аналитичарите нагласија дека нејзината финансиска позиција изгледа силна.

За регулаторите во еврозоната, колапсот на Silicon Valley Bank, а можеби и последователните настани, можеше да се избегне доколку постоеја построги банкарски правила.

„Ваквата банка би била под строги правила“, рече Лабуреик. „Не судам… но она што го разбирам е дека овие банки со средна големина, таканаречените средни банки во САД, беа во реалноста големи банки во споредба со нашите во банкарската унија“.

Европските пратеници претходно изјавија за CNBC дека американските регулатори направиле грешки во спречувањето на неуспехот на SVB и други.

Една од клучните разлики меѓу САД и Европа е тоа што првата има порелаксиран сет на капитални правила за помалите банки. Базел III, на пример – збир на реформи кои ја зајакнуваат супервизијата на банките и управувањето со ризици кои се во развој од 2008 година – се однесуваат на повеќето европски банки. Но, американските кредитори со биланси под 250 милијарди долари не мора да ги следат.

И покрај неодамнешните турбуленции, европските регулатори тврдат дека секторот е силен и отпорен, особено поради нивото на контроли воведени по глобалната финансиска криза.

„Ако ги погледнете настаните од минатото – мислам на Ковид, Архегос, Гринсил, кризата во Обединетото Кралство минатиот септември, итн, итн. – во последните три години, отпорноста на европскиот банкарски систем беше многу силна врз основа на многу добра солвентност и многу добра ликвидност и многу добра профитабилност“, рече Лабуреик.

„Навистина верувам дека да, има добра отпорност во нашиот банкарски систем. Тоа не значи дека не треба да бидеме внимателни“.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП