27 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали сте слушнале за „орторексија“ - нездрава опседнатост со здрава храна?

Дали сте слушнале за „орторексија“ – нездрава опседнатост со здрава храна?

Орторексијата е нова дијагноза која се карактеризира со нездрава опседнатост со здрава храна. Иако значително го нарушува квалитетот на животот на поединецот и се почесто се среќава во пракса – поради недоволно истражување, сè уште не е официјално класифицирано како нарушување во исхраната.

Станува збор за релативно нов и недоволно истражен термин кој својот термин и концепт го доби кон крајот на 90-тите благодарение на американскиот лекар Стивен Братман.

Орторексијата се нарекува и „диететски перфекционизам“ бидејќи кај луѓето кои страдаат од неа, изборот на храна станува толку рестриктивен – и во калории и во видовите на храна – што го загрозува здравјето, што е ироничен пресврт за личност која е целосно посветена на здравата исхрана.

Дијагнозата на орторексија е во подготовка и се уште не е официјално класифицирана како ментално растројство, т.е. нарушување во исхраната.

Затоа не е вклучена во дијагностички прирачници и нема јасни и општо прифатени дијагностички критериуми и упатства за лекување.

Затоа е тешко да се измери орторексијата, т.е. тешко е точно да се каже што е тоа, кои се причините и која популација најчесто ја погодува.

Карактеристики на орторексија

Луѓето со орторексија се опседнати со здрава храна и психички се преокупирани со нејзиното потекло и начините на подготовка. Јадат само „здрава, правилна, биолошки чиста, добра“ храна и избегнуваат „нездрава, погрешна, лоша и валкана“.

Под зголемен ризик се луѓето кои знаат многу за храната и имаат чувство на несигурност, студентите по нутриционизам, спортистите – особено бодибилдерите и фитнес индустријата – и луѓето склони кон психо-соматика, т.е. кои страдаат од физички симптоми без утврдена медицинска причина.

Најчесто се избегнуваат: вештачки бои, засилувачи на вкус, конзерванси, пестициди, генетски модифицирана храна, масти, шеќер, сол, месо, млеко, млечни производи и друга „нездрава“ храна.

Исто така, луѓето си наметнуваат многу ригидни правила и ограничувања, чие прекршување предизвикува вознемиреност, срам, самоосудување, вина, анксиозност и депресија.

Сето тоа доведува до негативни последици по психичкото и физичкото здравје и сериозно го нарушува секојдневното функционирање.

Човекот се плаши дека нема да може да се храни „правилно“ надвор од својот дом и ја избегнува храната подготвена од други. Тој се оградува од пријателите и членовите на семејството кои не споделуваат слични ставови за храната, што доведува до социјална изолација и осаменост.

Можни се нагли промени во расположението и развој на депресија, како и напади на паника доколку не се консумира „правилна“ храна.

Со оглед на тоа што генерално се трошат прекумерно време и ресурси за исхрана, тешко е да се фокусираме и на академски и деловни задачи.

Теорија на орторексично општество

Како општествени суштества, важно ни е да бидеме прифатени во општеството, па соодветно го менуваме нашето однесување. Тоа влијае и на начинот на исхрана.

Денешниот голем притисок врз исхраната доаѓа од семејството, врсниците и медиумите, а работата дополнително се засили со појавата на социјалните мрежи.

„Денес здравјето се поистоветува со привлечноста. Луѓето кои се хранат здраво се сметаат за попривлечни и им се припишуваат позитивни квалитети“, забележуваат психологозите.

Напоменува дека на социјалните мрежи може да се објавуваат неточни, невистинити и нецелосни информации, а животот се прикажува на нереален начин, вклучително и начинот на исхрана, што е особено проблематично за младите, кои се најранлива група за нарушувања во исхраната.

Исто така, се покажа дека социјалните мрежи имаат негативно влијание врз расположението, самодовербата и задоволството од телото. Тоа доведува до ризик од развој на нарушувања во исхраната.

Тешко е да се одреди границата меѓу здравата и нездравата грижа за храната, особено денес кога на јавниот простор луѓето се охрабруваат да ја избираат и делат храната на добра и лоша.

Најчестите нарушувања во исхраната

Сигурната проценка на зачестеноста на орторексија е прилично тешка.

Таа варира во зависност од различни земји, популации, културни норми и здравствени системи, при што најниската е забележана во Италија од околу 6,9 проценти, а највисока во групата бразилски студентки за исхрана, до 88,7 проценти.

Бидејќи зачестеноста на анорексијата и булимијата кај општата популација не надминува 2 отсто, можеме да заклучиме дека орторексијата секако е најчестото нарушување во исхраната.

На фитнес тренер му биле потребни две години да научи како да јаде без стрес. Во тоа и помогнал разговор со психолог, кој пред тоа се вртела во кругови. Затоа на сите им препорачува терапија.

Меѓутоа, нејзината преокупација со јадењето не исчезнала баш така.

„Учиш да живееш со него, но тоа не исчезнува целосно, сè уште е некаде во позадина – но јас го сведувам на минимум“, рече таа.

Побарајте стручна помош

Орторексијата се третира со мултидисциплинарен пристап со акцент на психотерапијата, но со соработка на психијатар и нутриционист специјализиран за работа со нарушувања во исхраната.

Нутриционистот му помага на човекот да ги напушти строгите диететски правила и црно-белото размислување за храната и да ги разоткрие митовите во исхраната, што доведува до почеток на пофлексибилно јадење и воведување разновидна храна.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП