29 мај, 2024
ПочетнаКАРИЕРАОвие занимања први ќе ги замени вештачката интелигенција

Овие занимања први ќе ги замени вештачката интелигенција

Се прашувате дали вештачката интелигенција наскоро ќе ја преземе вашата работа? Група професори од угледни американски универзитети се обиделе да одговорат на прашањето кои професии наскоро би можеле да бидат најмногу загрозени од новата технологија?

Група професори од Универзитетот во Њујорк (NYU), Универзитетот Принстон и Универзитетот во Пенсилванија (UPenn) во нивниот нов труд, соодветно насловен „Како системите за јазичен разговор како ChatGPT ќе влијаат на професиите и различните индустрии?“ тие фрлаат ново светло на промените што ги предизвикува големиот напредок на таквата технологија.

Иако научниот труд допрва треба да биде рецензиран, резултатите се фасцинантни, пишува порталот Futurism.

„Веруваме дека новите откритија во вештачката интелигенција најмногу ќе влијаат на работниците и професорите во телемаркетингот кои предаваат јазици, литература и историја во средните училишта“, пишуваат истражувачите.

Меѓу главните индустрии во кои вештачката интелигенција би можела да стане доминантна се правото и финансискиот сектор.

„Клучот беше да се мапираат десет области во кои вештачката интелигенција напредува (препознавање слики, препознавање говор, моделирање јазик, апстрактни стратешки игри итн.) и да се усогласат со 52 вештини кои луѓето ги користат во својата професија“, објави еден од професорите, повикувајќи се на споменатиот научен труд.

Значи, да резимираме, наставниците и оние кои се вработени во финансиски служби, според овие истражувачи, би можеле да бидат првите жртви на ChatGPT. Но, треба да се нагласи дека ChatGPT сè уште не е најточен во обезбедувањето фактички информации, што доведува до прашање како потоа ќе предава за историјата. Исто така, ChatGPT не е многу напреден во математиката, што е, се разбира, суштинска вештина за финансискиот сектор.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП