29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЗошто банкарските стравови повторно се вратија?

Зошто банкарските стравови повторно се вратија?

Credit Suisse, огромна европска банка, стара 167 години, беше на работ на колапс во средата. Тоа ја поттикна загриженоста за здравјето на глобалниот финансиски систем и им зададе главоболки на известувачите на пазарот бидејќи расположението се вртеше од „џанк-продававај“ во понеделникот, „сите опуштете се“ во вторникот, до лудило во средата…

По најголемата еднодневна продажба на банката досега, директорите на Credit Suisse се сретнаа со швајцарските власти за да разговараат за опциите за стабилизирање на банката. Доцна тој ден, централната банка и националниот регулатор на финансискиот пазар издадоа заедничка изјава во која се вели дека ќе и дадат финансиска помош на банката доколку е потребно, истакнувајќи ја нејзината важност за поширокиот финансиски систем, пишува CNN.

Волстрит се подготвуваше за затворање…

Сето ова се случи околу времето кога Вол Стрит се подготвуваше да затвори. Акциите го завршија денот во минус, влечени од салдата кај големите и малите банки.

Тешко е да се проценат последиците доколку пропадне Credit Suisse – со својот имот од половина трилион долари и повеќе од 50.000 вработени ширум светот.

Минатонеделниот банкрот на Silicon Valley Bank и Signature Bank, две значително помали регионални банки, ја разниша довербата на инвеститорите ширум светот. Credit Suisse, еден од најголемите европски кредитори, е „многу поглобално поврзан, со повеќе филијали надвор од Швајцарија, вклучително и во САД“, напиша Ендрју Кенингам, главен економист за Европа во Capital Economics, додавајќи: „Credit Suisse не е само Швајцарски, туку е и глобален проблем“.

Credit Suisse е позната како „глобална системски важна банка“ или G-SIB. Кога една од овие мегабанки ќе се најде во неволја, луѓето почнуваат да се прашуваат што се случува со системот и да шпекулираат кој би можел да биде следниот што ќе падне.

Дури и со финансиска помош од швајцарските власти, сè уште има многу ризици и непознати кои произлегуваат од Credit Suisse, што ги држи инвеститорите на игли.

Превирањата во Credit Suisse покажуваат дека кризата не е контролирана, рече Артур Вилмарт, професор на Правниот факултет Џорџ Вашингтон: „Мислам дека беше наивно да се мисли дека ситуацијата ќе биде контролирана само со неколку регионални банки, бидејќи јасно е дека се уште шокови одекнуваат низ банкарскиот систем, а тоа значи дека тие потенцијално можат да се прошират и на најголемите банки“.

Како се поврзани Credit Suisse и Silicon Valley Bank?

Технички не се. Но, психологијата на стадо е многу моќна сила во брзиот свет на финансиските пазари. Credit Suisse се соочува со неповрзани проблеми кои тлееја со години и случајно ескалираа во исто време кога американските власти мораа да ги спасат SVB и Signature.

Клучен цитат: „Credit Suisse е сообраќајна несреќа која се создава со години, но денешните вести секако се случуваат во контекст на SVB“, напиша Питер Буцвар, главен инвестициски директор во Bleakley Financial Group.

Резултатот е голема загриженост за банкарскиот сектор од двете страни на Атлантикот.

Поента

Колапсот на Silicon Valley Bank не предизвика пропаѓање на Credit Suisse, но ја стави швајцарската банка под уште поинтензивна контрола. И можеби ја поттикна распродажбата што го клекна Credit Suisse на колена.

Европските и американските банки се соочуваат со слични макроекономски фактори. По години на ултра ниски (а во случајот со Европа, дури и негативни) каматни стапки, приносите на државните обврзници нагло се зголемија, намалувајќи ја вредноста на основните средства на банките.

„Денешните настани покажуваат дека постојат бројни ранливости со различни големини, степени и локации во САД и глобалниот финансиски систем. Овие каскадни настани уште еднаш илустрираат дека регулирањето и надзорот на најголемите финансиски институции во Соединетите Американски Држави и во целиот свет, сè уште е несоодветна, најмногу поради успешното лобирање во финансиската индустрија“, рече извршниот директор на Better Markets, Денис М. Келехер.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП