27 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕПовеќе штета отколку корист: Храна која го нарушува здравјето на тироидната жлезда

Повеќе штета отколку корист: Храна која го нарушува здравјето на тироидната жлезда

Тироидната жлезда често се разболува и предизвикува проблеми кои бараат малку поинаква исхрана, која вклучува избегнување на одредена храна. Луѓето со болести на тироидната жлезда не можат да го контролираат својот здравствен проблем само преку исхрана, но јадењето погрешна храна или додатоци може да предизвика дополнителни проблеми.

Соја

Ендокринологот д-р Кристијан Наср од Клиниката во Кливленд наведува што не треба да јадат луѓето доколку имаат некоја од болестите на тироидната жлезда. Д-р Наср истакнува дека сојата, на пример, не е добра за луѓе кои имаат хипотироидизам. Премногу соја предизвикува проблеми кај луѓето чија тироидна жлезда не произведува доволно хормони. Главниот проблем, вели тој, е што сојата може да ја попречи апсорпцијата на хормоните што ги земаат пациентите со хипотиреоза.

-Истражувањата покажуваат дека јадењето многу соја или пиењето голема чаша млеко од соја во рок од еден час по земањето на тироиден хормон може да влијае на апсорпцијата. И за многу луѓе, доследна апсорпција на овие хормони е неопходна за да се постигне стабилна состојба. Генерално, експертите препорачуваат луѓето кои имаат неактивна тироидна жлезда, но сепак се трудат да ја зачуваат нејзината функција – да не консумираат големи количини соја секој ден – објаснува д-р Наср.

Алги

Луѓето со проблеми со тироидната жлезда, по совет на ендокринолог, не треба да земаат додаток на алги. Концентрацијата на алги во храната генерално не е доволна за да предизвика проблем, но капсулата со алги може да содржи дури 500 микрограми, а препорачаната дневна доза се движи од 158 до 175 микрограми. Бремените жени особено треба да избегнуваат конзумирање на големи количини на алги, бидејќи тоа може да ги стави на ризик од развој на фетална гушавост.

Глутен

Без оглед на тоа колку се вкусни традиционални јадења, ендокринолозите не им ги препорачуваат на луѓето кои имаат некое од болестите на тироидната жлезда. Нештата како што се бубрезите, срцето или црниот дроб содржат многу алфа-липоинска киселина. Ако се внесе премногу од оваа киселина, тоа може да го наруши начинот на работа на тироидната жлезда. Лекарите потсетуваат дека липоинската киселина може да влијае и на апсорпцијата на лековите за штитната жлезда.
Глутенот е протеин кој се наоѓа во пченицата, ржта и јачменот и може да ги оштети тенкото црево на луѓето со целијачна болест. Поради глутенот, луѓето со целијакија може да развијат автоимуни нарушувања како што се Хашимотовата болест (неактивна тироидна жлезда) и Грејвсовата болест (хиперактивна тироидна жлезда). Ако имате целијакија, диетата без глутен може да помогне во спречување на овие болести на тироидната жлезда.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП