14 јули, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕЕкспертите предупредуваат на 6 промени на столицата кои сигнализираат за рак на...

Експертите предупредуваат на 6 промени на столицата кои сигнализираат за рак на дебелото црево

Дали знаевте дека празнењето на цревата може да ви каже многу за вашето цревно и колоректално здравје? Иако многумина знаат да го игнорираат изгледот и бојата на столицата, нејзината конзистентност, зачестеноста на празнење на цревата и сите други симптоми поврзани со варењето, сето тоа може да бидат предупредувачки знаци за рак на дебелото црево.

Како што објави India Times, постојат неколку промени во варењето кои можат да сигнализираат за овој тип на рак. Доколку сте еден од оние кои неодамна доживеале промени во празнењето на цревата – како запек или болки во стомакот – се препорачува по никоја цена да не ги игнорирате ваквите симптоми, туку да посетите лекар.

Промените што може да укажуваат на рак на дебелото црево се:

болки за време на празнење
крв во столицата
дијареа
запек
необичен изглед или боја на столицата
чувство на непријатност дури и по празнење на столицата

Иако секој од овие симптоми не треба строго да значи дека имате рак на дебелото црево, ако знаците се појавуваат често или не исчезнуваат долго време, експертите препорачуваат дека е добра идеја да побарате лекарска помош и да направите тестови за да откриете што е.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП