26 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕОткриена тајната на нивната долговечност: Кинезите ја јадат три пати неделно, прави...

Откриена тајната на нивната долговечност: Кинезите ја јадат три пати неделно, прави чуда за организмот

Таканаречените „сини зони“, регионите во светот каде живеат најмногу стогодишници, сведочат за улогата што исхраната и навиките ја играат во долговечноста на еден народ. Кина и Јапонија се на листата, а жителите на овие земји практикуваат обичај (не типичен за „западниот“ свет) кој им помага да го продолжат својот животен век…

Тие седат на подот кога јадат. Но, дали тоа има врска со долговечноста? Не би рекле. Но, како што тврдат научниците, оваа храна придонесува тие да бидат една од најстарите народи.

Имено, Кинезите на пример јадат само здрава храна и јадења подготвени така што витамините и минералите минимално се губат. И дава одлични резултати бидејќи припадниците на оваа нација живеат во просек подолго од другите.

Сепак, според руската нутриционистка Марина Сорокина, главната заслуга во долговечноста има само една храна која овој народ ја јаде повеќе од три пати неделно.

„Кинезите тоа одамна го знаат, а неодамна тоа го потврдија и светските научници: туната може да помогне за зачувување на здравјето и продолжување на животот. Оваа риба е многу корисна поради високата содржина на витамини и минерали (селен, фосфор, цинк, железо, магнезиум и сл.)“, објасни нутриционистот.

Според Сорокина, ако вклучите туна во вашата исхрана, веќе по два месеци можете да забележите позитивни промени во вашето здравје:

Пулсот е нормализиран, а холестеролот се намалува – поради високото ниво на омега-3 масни киселини, туната позитивно влијае на лошиот холестерол, поточно го намалува. Тоа значи дека ќе се намалат ризиците од срцев удар, мозочен удар и развој на коронарни заболувања.

Крвниот притисок се враќа во нормала – тоа се должи на високото ниво на калиум во оваа риба. Исто така, ова месо, кое се нарекува „морско говедско месо“, го подобрува целокупното здравје и го намалува товарот на кардиоваскуларниот систем.

Го забавува стареењето – надворешните знаци на стареење на телото (седа коса, брчки, старечки дамки на кожата, како и промена во перцепцијата за светот) се појавуваат многу подоцна отколку кај луѓето на иста возраст кои не јадат туна. За ова се одговорни витамините А, Б12, Б6, Ц и Д кои се наоѓаат во туната.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП