29 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАПоскапата енергија за повеќе од двојно го намали трговскиот суфицит на Германија

Поскапата енергија за повеќе од двојно го намали трговскиот суфицит на Германија

Остриот пораст на цените на енергенсите го намали повеќе од половина трговскиот суфицит на Германија во минатата година. Повторно, повеќе стоки се извезени отколку увезени. Сепак, надворешно-трговскиот суфицит, разликата меѓу извозот и увозот, падна од 175,3 милијарди евра во претходната година на 79,7 милијарди евра.

Ова е најнискиот суфицит од 2000-та година. Силниот извоз на Германија постојано ги лути другите земји.

Рекорден трговски дефицит од 84,3 милијарди евра е забележан дури и во размената на стоки со Кина. Сепак, додека вредноста на увозот на стоки од Народната Република се зголеми за 33,6% на рекордни 191,1 милијарди евра, извозот „Произведено во Германија“ на земјата се зголеми за само 3,1% на 106,8 милијарди евра.

Во 2022-ра година, Кина повторно е најважниот трговски партнер на Германија, седма година по ред, и покрај нејзината тогаш сè уште строга политика кон пандемијата со заклучување на метрополите и индустриските погони. Надворешно-трговскиот промет со Кина, извоз и увоз заедно, изнесува 297,9 милијарди евра.

На второ и трето место се САД со раст од 27,5% до 247,8 милијарди евра и Холандија со раст од 13,3% до 233,6 милијарди евра.

Германскиот министер за финансии Кристијан Линдер зборува критички.

„Опасен развој: трговскиот дефицит на Германија со Кина се зголеми повеќе од двојно во 2022-ра година“, напиша социјалдемократскиот политичар на Твитер.

„Мораме да учиме од искуството со Русија. Наместо да станеме премногу зависни, мора итно да размислиме, и да се фокусираме на послободни тргување со ценети партнери“, додава тој.

Поголемиот дел од германскиот извоз оди во САД. Таму се извезени стоки во вредност од 156,1 милијарди евра (зголемување од 27,9%). Увозот од САД е зголемен за 26,8% на 91,7 милијарди евра. Франција (116,1 милијарди евра) е втората најважна земја-клиент, а по неа следи Холандија (110,6 милијарди евра). Важноста на Обединетото Кралство за германската надворешна трговија продолжува да се намалува по конечниот прекин со ЕУ на почетокот на 2021-ва година. Со надворешно-трговскиот промет од 111 милијарди евра, земјата падна од десеттото на единаесетото на листата на најважните трговски партнери на Германија, рангирање проследено со Чешка. Во 2017-та година, годината по референдумот за Брегзит, Велика Британија сè уште беше на петтото место.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП