14 јуни, 2024
ПочетнаКАРИЕРАДали најдобро платените мажи се и најинтелигентни?

Дали најдобро платените мажи се и најинтелигентни?

Колку повеќе некој заработува, толку е попаметен?

Ова е точно само до одреден момент, покажа студијата спроведена во Шведска, која се однесува само на мажите.

Ха! Знаев! Ќе извикате откако ќе го прочитате овој текст, ако видите некој кој заработува огромни пари, можеби сте помислиле: интелигенцијата сама по себе дефинитивно не може да ги доведе луѓето толку далеку. Ти си апсолутно во право. Луѓето кои заработуваат многу пари не се автоматски исклучително интелигентни.

Она што вие самите можеби сте го забележале гледајќи ги луѓето на лидерски позиции во вашата компанија сега е потврдено со ново истражување: до одреден момент, заработката и интелигенцијата се навистина во корелација. Но, за финансискиот успех одлучуваат некои други фактори, а не наводните многу паметни умови.

Истражувачите анализирале податоци од речиси 60.000 мажи од Шведска. Во исто време, не само што добиле податоци од даночната управа за заработката што ја пријавиле овие лица, туку имале увид и во резултатите од тестот за интелигенција што Швеѓаните морале да го полагаат за воена регрутација.

„Податоците што ги имаме се неверојатни“, вели Марк Коишниг, еден од авторите на студијата. Којшниг е професор по социологија на Универзитетот во Лајпциг и вонреден професор на Институтот за аналитичка социологија на Универзитетот Линкопинг во Шведска. Таа втора функција му овозможи пристап до шведските податоци.

Корелација помеѓу плата и интелигенција

Додека годишниот приход е релативно лесно да се одреди, интелигенцијата е малку потешка. Од 60.000 проучувани швеѓани кои Којшниг и неговиот тим ги проучуваа, сите го полагаа истиот тест за интелигенција кога имале 18 или 19 години: Тест за квалификација на вооружените сили, кој го користи шведската војска за да ги процени когнитивните способности на регрутите.

Којшниг многу жали што жените се целосно исклучени од неговата студија. „Мислиме дека тоа воопшто не е добро. Тоа го направивме само врз основа на достапните податоци, жените не беа обврзани да одат на воен рок“, вели социологот. Истражувачите ги анализирале податоците само од годините кога воениот рок бил задолжителен за сите мажи во Шведска.

„Ги споредивме резултатите од тестовите за интелигенција од регрутирањето со подоцнежниот успех во деловниот живот на мажите“, објаснува социологот. Имено, Којшниг и неговите колеги го анализирале годишниот приход на мажите во период од десет години, кога тие имале меѓу 35 и 45 години. Тие ги искористиле тие податоци за да ја пресметаат средната вредност на просечната годишна плата.

Притоа, се покажа дека „постојат три различни сегменти на пазарот на трудот“, вели Којшниг. До одредено ниво на приход, се чини дека нема врска помеѓу платата и когнитивната способност. Луѓето заработуваат повеќе, а истражувачите не успеале да откријат зголемување на нивните когнитивни способности.

Не е сè до интелигенцијата

„Кај првите 50 проценти од учесниците на пазарот на трудот, гледаме многу силна врска помеѓу приходите и когнитивните способности“, вели Којшниг. Оваа јасна корелација, пак, се губи со приход од околу 60.000 евра. „Зголемувањето на приходите тогаш повеќе не е придружено со зголемување на когнитивните способности. Достигнуваме плафон“, објаснува Којшниг.

Но, оние кои заработуваат најмногу не само што не се совршено интелигентни: според студијата на социолозите, еден процент од оние со најдобра плата од 200.000 евра, иако заработуваат речиси двојно повеќе од другите проценти, се „малку помалку интелигентни“, како што објаснува Којшниг.

Значи, добрата вест е: преплатените шефови не се попаметни од вас.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП