16 април, 2024
ПочетнаЗДРАВЈЕДали постојано ги одложувате плановите? Проблемот не е мрзеливост - многу е...

Дали постојано ги одложувате плановите? Проблемот не е мрзеливост – многу е посериозно

Понекогаш луѓето се наоѓаат во ситуација кога едноставно не можат да направат нешто, па го одложуваат. Обично тогаш тие луѓе ги нарекуваме мрзливи, но правата вистина се крие на друго место.

Недостатокот на мотивација често се смета за главна причина за мрзеливост, но тоа не е точно. Ако некогаш сте се нашле во нешто што изгледа како бесконечен циклус на одолговлекување, вина и хаос, можеби сте се запрашале зошто ви се случува ова.

Сепак, според клиничкиот психолог Џени Јип, мрзеливоста обично не е причина за одложување. Мрзеливоста таа ја објаснува како апсолутно избегнување на какви било обврски до степен до кој не сакате ни да размислувате за нив, додека одолговлекувањето е нешто што ве мачи и за кое ќе размислувате.

Одложувањето може да има последици, како што е заостанување на работа или неостварување лични цели. Има и емоционални влијанија. Тие се поврзани со депресија, анксиозност и стрес, лош сон, несоодветна физичка активност, осаменост и економски потешкотии.

Затоа, важно е да откриете зошто одолговлекувате и да научите како да се борите против тоа, бидејќи само овие се начините да го промените вашето однесување. Промената не е едноставна. Исто како и работата на анксиозност или други проблеми со менталното здравје, решавањето на одложувањето може да биде тешко, особено ако доаѓа од длабоко вкоренети прашања.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП