20 јуни, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАЕнергетската политика на Кина за помош на Европа

Енергетската политика на Кина за помош на Европа

Енергетската политика на Пекинг индиректно и помогна на Европа, пишува во анализата на „Reuters“. По завршувањето на политиката за нулта Ковид, кинеската економија почнува да закрепнува, како и побарувачката за енергетски суровини, вклучително и течен гас, на кој Европа се потпира по санкциите против Русија.

Но, во оваа фаза, Кина се обложува на зголемен увоз на гас преку цевки, како и на зголемено домашно производство на јаглен и природен гас, со што се зачувуваат количини на „сино гориво“ за Европа.

Во 2021-ва година, Кина беше најголемиот купувач на течен природен гас, но следната година набавките паднаа за 20%, или 88 милиони кубни метри, поради пандемијата на коронавирусот. Владата зеде курс да го ограничи ширењето на болеста што е можно повеќе, а поради затворањето на економијата потрошувачката беше значително намалена.

Сега, поради наглото зголемување на цената на суровината, кинеските трговци ги пренасочуваат испораките на американски течен гас во Европа. Ова се прави со огромни профити, бидејќи Кина склучи договори за снабдување кога проектите беа во зародиш и бараа финансиски средства за развој.

Според податоците на „Kpler“, земјите од ЕУ увезле рекордни 131 милијарда кубни метри течен гас, што е за 60% повеќе отколку во 2021-ва година.

Засега податоците не укажуваат на бум на кинеската економија, што би ја спречило земјата да се откаже од кој било извор на енергија. Кинескиот совет за енергетика проценува дека потрошувачката на енергија ќе се зголеми за 6% во 2023-та година од 10,3% раст во 2021-ва година.

Или со други зборови, има многу добри предуслови дека отворањето на кинеската економија нема да донесе проблеми за Европа. Покрај тоа, Кина отсекогаш се потпирала на јагленот како главен извор на енергија. Јагленот има учество од 60% во вкупната потрошувачка на енергија во земјава. По проблемите што доведоа до поплавени рудници во 2021-ва година, Владата го охрабри ископувањето јаглен и очекувањата се дека во 2023-та година ќе се подобри рекордот за ископување – 4,5 милијарди тони, што е раст од 9 проценти.

Пекинг, исто така, се обложува на гасоводот од Русија за да избегне нестабилност на пазарите на самото место. Сепак, трговијата таму моментално е под притисок на Русија и недостаток на залихи во Европа.

„Газпром“ ги класифицираше податоците за испораките на природен гас, но според пресметките на „S&P Global“, Русија во 2022-ра година испорача 15 милијарди кубни метри гас на Кина. Се очекува годинава количините да се зголемат на 22 милијарди кубни метри.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП