понеделник, 11 декември 2023
ПочетнаЕКОНОМИЈАРусите објавија предвидувања за 2023 година: „Може да експлодира на Косово, но...

Русите објавија предвидувања за 2023 година: „Може да експлодира на Косово, но и во БиХ“

Рускиот државен медиум РИА Новости ја објави својата геополитичка прогноза за 2023 година. Ги погледнаа деловите од светот каде Русија има посебни интереси, а интересно е што своите предвидувања ги започнаа со Западен Балкан.

Така, на почетокот пишуваат дека „прогнозите за следната година се движат од „ништо не може да не изненади“ до „сè ќе се промени“.

„Европа е жешка точка бидејќи се шири кон исток“

„Но, нема смисла да се чека крајот на светот или да се надеваме на чудо – 2023 година ќе стане логично продолжение на 2022 година, а во многу поголема мера од минатата година ќе продолжат трендовите од претходната. Практично е гарантирано дека главниот настан оваа година ќе останат непријателствата во Украина и се што е поврзано со нив. И речиси сè е поврзано – од цените на суровините до процесот на уривање на атлантскиот светски поредок“, пишува РИА Новости.

„Иако Европа, која одеднаш стана најжешката точка на светот затоа што одлучи да се прошири на исток на сметка на руската земја и смета дека она што се случува во Украина е нејзино, а не на Русија, ќе биде во возбудена состојба во текот на 2023 година, нема гаранции дека традиционално најопасниот регион на светот, Блискиот Исток, нема да го врати вниманието на светската заедница“, се додава.

ЕУ, БиХ и Косово

РИА новости понатаму тврди дека геополитичкиот центар на гравитација ќе продолжи да се префрла од Европа и Медитеранот во регионот на Пацификот, но и дека „повеќето од најжешките точки на болка остануваат во Азија и Европа – тука не само Косово, туку и Босна може да експлодира во новата година“, наведува руската новинска агенција.

Потоа се свртеа кон прашањето за Тајван, за кое тврдат дека ќе стивне оваа година, но тоа нема да ја спречи конфронтацијата меѓу САД и Кина.

„За колективниот Запад, новата година ќе биде тест на силата, како за односите меѓу ЕУ и САД, така и за самата ЕУ. Незадоволството на Европејците од Американците, од кои нивната зависност расте, ќе расте, но ќе биде совладан со стравот што се пумпа пред руската закана. Противречностите во ЕУ ќе се зголемат, но не толку за да ја парализираат организацијата.

Франција и Германија нема да можат да се договорат за суштината на заедничкото лидерство, ниту за принципот на стратешка автономија, ниту ќе можат да се договорат за плановите за прием на Западен Балкан во ЕУ. Барањето за почеток на преговори со Русија за новите принципи на стратешка безбедност на континентот ќе звучи сè поупорно, но елитите како целина ќе продолжат да ја држат линијата, надевајќи се дека Европа ќе успее да ја задржи Украина за себе.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП