27 февруари, 2024
ПочетнаКОРОНАКолку луѓе всушност починаа од КОВИД-19? Ниту научниците не можат да се...

Колку луѓе всушност починаа од КОВИД-19? Ниту научниците не можат да се договорат

Точниот глобален број на смртни случаи од болеста КОВИД-19 останува тешко да се одреди три години по откривањето на првиот случај, иако експертите се согласуваат дека бројот на смртни случаи е далеку поголем од официјално пријавениот.

Јазот меѓу официјалните и вистинските бројки би можел уште повеќе да се разликува следната година, при што моделирањето предвидува повеќе од еден милион смртни случаи во Кина.

Според Светската здравствена организација (СЗО) има повеќе од 6,65 милиони официјално пријавени смртни случаи од КОВИД-19 откако вирусот првпат беше идентификуван во Кина во декември 2019 година.

Сепак, земјите различно ги бројат смртните случаи од КОВИД-19 и методите се сменија за време на пандемијата.

Припишувањето смртни случаи на КОВИД-19 може да биде многу тешка задача, рече Антоан Флахолт, директор на Институтот за глобално здравје на Универзитетот во Женева.

Смртта на пациент во болница во развиена земја на кој веќе му бил дијагностициран КОВИД може да биде едноставна, но тоа често не е случај и лекарите „обично немаат многу информации“ за да ги водат, изјави Флахолт за АФП.

Наместо тоа, истражувачите се обидоа да го споредат вкупниот број на смртни случаи од сите причини регистрирани од 2020 година со она што би се очекувало во отсуство на пандемијата.

Користејќи ги овие бројки, истражувачите на СЗО објавија во списанието Nature претходно овој месец дека имало 14,83 милиони вишок смртни случаи од КОВИД-19 во 2020 и 2021 година, ажурирајќи ја бројката што првпат беше објавена во мај.

Тоа е речиси три пати повеќе од 5,4 милиони официјално пријавени смртни случаи од КОВИД-19 во тие две години.

Истражувањето на американскиот Институт за мерење и евалуација на здравјето процени во март дека бројката е уште поголема и изнесува 18,2 милиони.

Но, Флахолт рече дека дури и овие бројки „можеби сè уште се потценети“.

Бројот на загинати годинава побавно расте. Редовно ажурираните записи на Економист проценуваат дека се регистрирани 21 милион повеќе смртни случаи од почетокот на пандемијата – 3,1 пати повеќе од официјалната бројка.

Според СЗО, Индија имала убедливо најмногу смртни случаи поврзани со КОВИД-19 во 2020-2021 година – 4,74 милиони, бројка што силно ја оспорува индиската влада.

Следна е Русија со нешто повеќе од милион. Сепак, најголемите разлики помеѓу очекуваниот број на смртни случаи и вистинскиот број беа во Јужна Америка.

Перу, на пример, забележа приближно двојно повеќе вкупни смртни случаи во 2020-2021 година отколку во нормални времиња.

Друг проблем е што многу земји имаат малку или немаат податоци.

За речиси половина од светските земји, следењето на вишокот на смртност не е можно со користење на достапните податоци и за нив мора да се потпреме на статистички модели, напишаа истражувачите на СЗО во студијата овој месец.

Во Африка, месечните податоци за смртните случаи беа достапни само за шест од 47 земји.

Гледајќи напред кон 2023 година, укинувањето на мерките од Кина против ширењето на КОВИД-19 се смета за можен извор на нови смртни случаи.

Со првото олеснување на строгите мерки, неколку од 1,4 милијарди луѓе во Кина имаат имунитет од претходната инфекција со КОВИД-19, а стапките на вакцинација заостануваат, особено кај постарите лица изложени на ризик.

Моделирањето на IHME предвидува повеќе од 300.000 смртни случаи од КОВИД-19 во Кина до 1 април, а вкупно повеќе од 1 милион во текот на 2023 година.

Минатата недела, Кина одлучи дека смртните случаи од КОВИД-19 сега ќе се бројат само ако доаѓаат директно од респираторна инсуфициенција, потег за кој аналитичарите велат дека драматично ќе го намали бројот на официјално признати смртни случаи.

Болниците низ Кина беа преплавени од експлозија на инфекции во последните недели, но во четвртокот националното тело за контрола на болести додаде само еден нов смртен случај.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП