23 мај, 2024
ПочетнаЕКОНОМИЈАКатолиците денеска го слават Бадник, ден пред Божиќ

Католиците денеска го слават Бадник, ден пред Божиќ

Католиците ширум светот денеска го слават Бадник, ден пред Божиќ, кога се слави раѓањето на Исус Христос.

Бадник е ден кога се бдее, чекајќи го Христовото раѓање. Традиција е на овој ден да се внесат трупците во куќата и да се стават на огништето.

Во некои области во куќата е внесен еден трупец, а во други три трупци. Трите трупци се симбол на Света Троица, а сите свеќи во куќата се запалени со жар. На трупците што тлееле обично се ставале дел од храната од трпезата и виното што се пиело. Се верувало дека огнот на големите трупци ќе донесе добро за целиот дом и за сите членови на домаќинството.

Сламата како знак на Божиќ трае многу подолго од трупците. Таа се става под масата под звуците на божиќните песни. Седеле и разговарале на сламата додека не дојде полноќ, а често и спиеле на неа.

Кога ќе се внесат сламата и божиќните топки, започнува бдението. Домаќинот ги поздравува домаќините со честитка која го навестува доаѓањето на Божиќ: Слава на Исуса! Тука е и декорацијата на новогодишната елка, која обично е иглолисна, понекогаш украсена со јаболка, портокали, сливи и круши, позлатени ореви и лешници, како и слатки од шеќер или стаклени фигури ако некој ги имал.

Денес дрвјата се украсуваат на некои места пред самиот Божиќ, а ги има во речиси секој дом, трговски центар и градски плоштад, украсени со модерни украси и светилки.

На Бадник се подготвува богато Божиќно мени, а самиот ручек на Божиќ е празничен и богат, а околу трпезата се собира целото семејство. Се јаде овошје, зеленчук, месо, леб, колачи и многу други јадења.

По ручекот се оди да се честита на роднините и пријателите.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП