14 јули, 2024
ПочетнаТЕХНОЛОГИЈАКласичните лозинки одат во историјата, а еве што ќе ги замени

Класичните лозинки одат во историјата, а еве што ќе ги замени

Начинот на кој ги заштитуваме нашите приватни информации онлајн многу се промени со текот на годините. Започна со класични лозинки во кои се користеа само бројки и букви, додека денес се користат двојна автентикација и биометрија како дополнителен слој на заштита со кој ги штитиме нашите е-пошта, бројните приватни податоци складирани во облакот, пристапот до социјалните мрежи и комуникациските платформи , итн.

Покрај тоа што многу луѓе сè уште не ги користат сите овие можности за подобра заштита на своите податоци на Интернет, често се користат слаби лозинки кои хакерите лесно можат да ги пробијат или кои веќе протекle на Интернет и може да се најдат кај хакерските бази на податоци и да поврзат со е-поштата на корисникот со што ги отвора вратите на онлајн сервисите и социјалните мрежи на бројни корисници за хакерите.

Но, покрај горенаведеното, постои уште посигурен начин за заштита на податоците што многумина би можеле да почнат да го користат сега. Станува збор за т.н специјални клучеви за пристап (passkey) кои Google ги воведе во најновата верзија на својот веб-прелистувач Chrome за Windows, Mac и Android. На некои технолошки сајтови, овој тип на заштита се нарекува „убиец на лозинки“ и, како што вели Google, е значително побезбедна замена за лозинки и други фактори за автентикација што може да се користат во фишинг.

Тие се побезбедни затоа што не можат да се користат повеќе пати и не можат да се добијат од хакери во случај на некои безбедносни прекршувања кога лозинките на услугите се протекуваат на интернет и ги штитат корисниците од напади на фишинг.

Нивното користење е едноставно и слично на тоа како што корисниците ги отклучуваат своите телефони. Така, при пристап до услуга, без разлика дали станува збор за е-пошта, социјални мрежи и слично, корисниците повеќе нема да мора да внесуваат лозинки, туку автентикацијата ќе се одвива преку телефон. Како што е објаснето во PC World, лозинката воопшто не е класична лозинка, тоа е само токен зачуван на телефонот кој комуницира со страницата или апликацијата до која корисниците се обидуваат да пристапат, така што нема да се користи лозинка и нема страв дека некој би можеле да добијат такви лозинки и да ги користат за пристап до лични податоци преку Интернет.

Принципот на користење на таква заштита е сличен на оној на некои банкарски апликации каде што за да се пристапи до апликацијата и да се потврди трансакцијата, потребно е да се внесе шифра на телефонот, односно да се користи биометрика, освен што сега, освен за мобилни апликации , таков метод на заштита може да се користи и за пристап до веб-локациите каде што би ги менувале лозинките.

НАЈНОВИ ВЕСТИ

ХОРОСКОП